27/04/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στον Ι.Ν. Αγ. Ισιδώρων στο Λυκαβηττό

Την Τετάρτη 27 Απριλίου επισκεφθήκαμε τον Ι. Ν. Αγίων Ισιδώρων ή Άγιος Σιδερέας που βρίσκεται στην ΝΔ πλαγιά του Λυκαβηττού. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη, χτισμένη μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930 και ξαναχτίστηκε ένα χρόνο αργότερα.

Για το σπήλαιο υπάρχουν μαρτυρίες ότι από τον 2ο αιώνα μ.Χ. εκεί κατοικούσε και προσευχόταν ο Άγιος Αριστείδης ο Αθηναίος, ο μάρτυς και φιλόσοφος. Ιστορικές αναφορές ανάγουν την ιερότητα του τόπου έως και τα ύστερα πρωτοχριστιανικά χρόνια, πληροφορώντας ότι υπήρχε χώρος διαμορφωμένος σε ναό προς τιμήν της Αγίας Σιών και πως πέριξ αυτού ενταφιάζονταν οι νεκροί των χριστιανών, μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα. Επιπλέον σε αυτόν τον χώρο έχει ασκητέψει ο Μέγας Βασίλειος με τον Άγιο Γρηγόριο τον θεολόγο όταν σπούδαζαν στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Η παράδοση λέει ότι όταν βρέθηκαν στη σπηλιά οστά ασκητού που έφερε στο στήθος του την εικόνα των Αγίων Ισιδώρων, τότε κτίστηκε ο ομώνυμος ναός.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησίμευσε ως καταφύγιο και ησυχαστήριο. Κατά τα έτη της Γερμανικής κατοχής, ο ναός έκλεισε και οι Ιταλοί βρήκαν την ευκαιρία να συλήσουν τον ναό κλέβοντας όλα τα ιερά σκεύη.

Από το 2001 ξεκίνησε ανακαίνιση του ναού και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος. Ο ναός από παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής, έγινε χώρος που λειτουργεί όπως και οι άλλες ενορίες όπου συρρέει πολύς κόσμος για προσκύνημα.

Για την ιστορία και την ιερότητα του χώρου, μας μίλησε ένας ιερωμένος και ο πατήρ Δημήτριος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας