16/12/2019

Επίσκεψη με ξενάγηση στον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης, Αιόλου 36

Την Δευτέρα 16 /12/2019 οι Φίλοι επισκεφθήκαμε τον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης (Αιόλου 36) , όπου ως γνωστόν τελέσθηκε η πρώτη εθνική μας εορτή όταν ορίστηκε ως έναρξη του Αγώνος η 25η Μαρτίου. Ο Ναός υπήρξε ο μητροπολιτικός των Αθηνών μέχρι το 1862. Θεωρείται δε από τους κριτικούς τέχνης, ο πιο καλαίσθητος και αρχιτεκτονικά περίτεχνος ναός των Αθηνών. Βρίσκεται στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στο μέσο μιας πλατείας που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Στην ίδια θέση υπήρχε μικρός ναός βυζαντινής εποχής, που στις αρχές του 18ου αιώνα ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 υπέστη σοβαρές φθορές, επισκευάστηκε το 1834-1835 και έγινε ο σημαντικότερος ναός της νέας πρωτεύουσας.
Ο αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυταντζόγλου ανέλαβε την ανοικοδόμησή του προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες απαιτήσεις του. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1846 και τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1850, ενώ η εσωτερική του διακόσμηση ολοκληρώθηκε αργότερα, μεταξύ των ετών 1879-1892. Η εικονογράφηση έγινε από τον αγιογράφο Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλο, τον σπουδαιότερο εκπρόσωπο της εκκλησιαστικής ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.
Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια νεοκλασικού ρυθμού, μια σύνθεση που συνδυάζει δυτικές αναγεννησιακές και βυζαντινές επιδράσεις. Χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικά είναι οι δύο πλαϊνές κόγχες, που παραπέμπουν στα καθολικά του Αγίου Όρους.
Η ξενάγησή μας ήταν εξαιρετική και έγινε από την αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης.
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας.