22/02/2019

Επίσκεψη στη δωρεά ΜΕΝΤΗ και στην έκθεση “Soloup. Ο Συλλέκτης”, Μ. Μπενάκη Πειραιώς

Την Παρασκευή 22/2, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε – κατ’αρχήν – το χώρο της παλιάς βιοτεχνίας στην οδό Πολυφήμου 6, όπου στεγάζεται η «Δωρεά Μέντη».
Η δωρεά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη, μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της επιχείρησης το 2011, περιλαμβάνει το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων, καθώς και τον εξοπλισμό της νηματουργίας ΜΕΝΤΗ, μιας από τις παλαιότερες βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας στο χώρο της επεξεργασίας νημάτων και παραγωγής ειδών passementerie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, κορδόνια, φράντζες, φούντες, brandebourg, embrasses). Σημειωτέον ότι τα προϊόντα των επιχειρήσεων ΜΕΝΤΗΣ Ε.Π.Ε. στόλισαν για πάνω από ενάμιση αιώνα ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά κοστούμια, ιερατικά άμφια και στρατιωτικές στολές, καθώς και δημιουργίες μεγάλων γνωστών οίκων μόδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Στο φιλόξενο χώρο της «Δωρεάς Μέντη» μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν με γλαφυρό τρόπο, ο δωρητής κ. Σπύρος Μέντης και η υπεύθυνη του χώρου κα Βιργινία Ματσέλη .

Στη συνέχεια οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την έκθεση του Soloup στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.
Πρόκειται για έκθεση βασισμένη στο νέο graphic novel του Soloup «O Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» και στη γνωστή ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, σύμφωνα με μια παραλλαγή της – ήδη παραλλαγμένης – ιστορίας από τους αδερφούς Γκριμ. Το θέμα που τελικά πραγματεύεται είναι η απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο.
Στην έκθεση δεν παρατίθεται το βιβλίο, έχει όμως εξαιρετικό εικαστικό ενδιαφέρον διότι παρουσιάζεται το γραμμένο σενάριο με τις διορθώσεις του, σχέδια με μολύβι, δείγματα από τις σελίδες που σκαναρίστηκαν και προστέθηκε σε αυτές το μελάνι και το χρώμα ψηφιακά, αρχιτεκτονικά σχέδια για τα φανταστικά κτίρια που πλαισιώνουν την πλοκή του βιβλίου, καθώς και οι απαραίτητες εκτυπώσεις των σελίδων του. Υπάρχουν επίσης πεταλούδες από οριγκάμι αλλά και κατασκευές από χαρτοπολτό με κυρίαρχη τη κεντρική φιγούρα του (χωρισμένου) ήρωα Διονύση με τη χαρακτηριστική ομπρέλα του και ένα μαύρο σκυλί στο πλευρό του μπροστά σε μια πόρτα.
Ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από τον ίδιο τον δημιουργό Soloup, κατά κόσμο Αντώνη Νικολόπουλο και τον ευχαριστούμε θερμά.
Τους Φίλους συνόδεψε το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Πισιμίσης