01/10/2021

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη ξεναγηθήκαμε στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, η οποία παρουσιάζεται ανανεωμένη με την προσθήκη 58 νέων έργων που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ο 1ος όροφος παραμένει ως έχει με τα εντυπωσιακά έργα των El Greco, Cézanne, Monet, Degas, van Gogh, Gauguin, Kandiski, Picasso, Rodin, κ.α.

Ο 2ος όροφος ανανεώθηκε κατά 30% και ο 3ος και 4ος κατά 80%.

Ωστόσο, δεν πρόκειται απλώς για την έκθεση κάποιων πινάκων, αλλά για την βιωματική εξιστόρηση της σύνδεσής τους με την προσωπική ιστορία ενός ζεύγους που αγάπησε τόσο τα πολύτιμα αυτά έργα όσο και τους δημιουργούς τους, ώστε να αναπτύξει μαζί τους συνεκτικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πίνακας «Προφίλ γυναίκας (Jacqueline)» που δώρισε ο Picasso στο ζεύγος Γουλανδρή ή η προσωπογραφία της Ελίζας Γουλανδρή από τον Mark Chagall.

Ένα άλλο σημαντικό δείγμα φιλίας και εμπιστοσύνης, είναι η κίνηση της Ελίζας Γουλανδρή να δώσει τα κοσμήματα της στον γλύπτη Cézar, ο οποίος αφού τα συμπίεσε, της έφτιαξε μια αριστουργηματική καρφίτσα.

Εντυπωσιακά είναι και τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών στον 3ο και κυρίως 4ο όροφο, όπως  π.χ. η «Αγορά» του Τέτση.

Την εξαιρετική ξενάγηση  έκανε η κα Κωνσταντίνα Δούκα την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Συνόδευε η κα Σοφία Ματσούκα.
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας