21/03/2019

Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Πέμπτη (21/3) & την Παρασκευή (22/3), οι Φίλοι ξεναγηθήκαμε – σε δύο ομάδες, διαδοχικά – στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο “Κρήτη. Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα ― Ελεύθερνα ― Κνωσός”.

Η έκθεση περιγράφει τη ζωή τριών πόλεων, της Απτέρας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού από τη γέννησή τους, το πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, την εγκατάλειψή τους καθώς και το τι ήρθε στο φως από τις νεότερες ανασκαφές και έρευνες.
Η έκθεση περιλαμβάνει 500 περίπου αρχαιότητες από παλαιές και νέες ανασκαφές, ευρήματα κάθε είδους που χρονολογούνται από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) και βγαίνουν, τα περισσότερα, για πρώτη φορά στο φως: αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα έργα, από διαφορετικά υλικά: λίθο, μάρμαρο, ασβεστόλιθο, πηλό, μέταλλο (χαλκό, σίδηρο, άργυρο, χρυσό), φαγεντιανή, γυαλί, ελεφαντόδοτο, ημιπολύτιμους λίθους. Επίσης περιλαμβάνει χάρτες και αναγεννησιακά βιβλία
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησε το πάτωμα της έκθεσης όπου είναι αποτυπωμένη η Κρήτη και οι πόλεις που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Τέλος η έκθεση κλείνει με μια έκπληξη: Πάνω στην προέκταση της θάλασσας που περιβάλλει την Κρήτη «υπερίπτανται» δύο κεφαλές ταύρων, μία από τα χέρια ενός Μινωίτη δημιουργού και μία του Πικάσο!
Η εξαιρετική ξενάγηση έγινε από τον κ.Γιώργο Παπαμιχελάκη και τον ευχαριστούμε θερμά.
Τους Φίλους συνόδεψαν ο Γιώργος Πισιμίσης (21/3) και η Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου (22/3).