10/12/2021

Επίσκεψη στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 οι Φίλοι επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φιλελληνισμού και ξεναγηθήκαμε από τον ιδρυτή και κάτοχο αυτής της αξιολογότατης συλλογής κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα. Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του τελευταίως και είναι φόρος τιμής στους Φιλέλληνες, των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η συλλογή εκτίθεται στο ισόγειο και τους τρείς ορόφους του Μουσείου. Ο τελευταίος όροφος είναι αφιερωμένος στον Αμερικανικό Φιλελληνισμό, κίνηση η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή για το μέγεθος της απήχησής της στην αμερικανική κοινωνία κυρίως του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο και τους ορόφους του Μουσείου θαυμάσαμε πίνακες σπουδαίων φιλελλήνων και ελλήνων ζωγράφων όπως του ιταλού Λουδοβίκου Liparini, του γάλλου Ευγένιου Delacroix, του αρμένιου Ιβάν Αϊβαζόσφκι, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Κωνσταντίνου Βολανάκη και άλλων, ρολόγια επιτραπέζια μπρούτζινα επίχρυσα ή και πορσελάνινα με παραστάσεις ελλήνων αγωνιστών, λιθογραφίες, χρηστικά αντικείμενα, όπλα κ.λπ. Η συλλογή περιλαμβάνει πορτραίτα βασικών φιλελλήνων και προσωπικά τους αντικείμενα, επίσης τεκμήρια από τα οποία γίνεται αντιληπτή η λειτουργία των φιλελληνικών κομιτάτων και του φιλελληνικού κινήματος γενικώς. Ακόμη και μετάλλια της εποχής του αγώνα περιλαμβάνονται, το κυριώτερο όμως έκθεμα είναι τα προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα καθώς και τα αντικείμενα βυρωνικής τέχνης. Η συλλογή αυτή θεωρείται ως η μεγαλύτερη γνωστή στον κόσμο.

Το εν λόγω Μουσείο, όπως είπε ο κ. Βελέντζας, ιδρύθηκε για να παρουσιάζει στο κοινό την εξέλιξη του φιλελληνισμού από την Αναγέννηση έως σήμερα. Είναι μία κιβωτός αφιερωμένη στον φιλελληνισμό.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου, Φάνης Ματσούκας