10/05/2017

Επίσκεψη-ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη της Βουλής

Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε στις 10/5/2017 και ξεναγηθήκαμε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, η οποία από το 2004 στεγάζεται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν 218. Το κτήριο έχει ανακαινισθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά υπάρχουν ακόμη εργασίες που πρέπει να γίνουν, όπως η αποκατάσταση του Αιθρίου κ.λπ. Σ’ αυτό το κτήριο έχει μεταφερθεί από την οδό Ανθίμου Γαζή και το Τμήμα της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και των Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων. Το κύριο κομμάτι της εν λόγω βιβλιοθήκης είναι η βιβλιοθήκη Γιάννη Ψυχάρη, την οποία αγόρασε ο Εμμανουήλ Μπενάκης το 1924 και το επόμενο έτος τη δώρισε στη Βουλή. Δώρισε ακόμη και έπιπλα, τα οποία φέρουν τα αρχικά του «ΕΜ». Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη έχει δωρηθεί και η βιβλιοθήκη Ιωάννου Μεταξά και άλλων προσωπικοτήτων της πολιτικής και του πνεύματος. Τελευταίο απόκτημα η βιβλιοθήκη και το αρχείο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

Στο κτήριο αυτό της οδού Λένορμαν ευελπιστούν να δημιουργηθεί χώρος, στον οποίο θα εκτίθεται μόνιμα η συλλογή πινάκων ελλήνων ζωγράφων, την οποία έχει στην κατοχή της η Βουλή. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και Εργαστήριο Διατήρησης και Συντήρησης Έντυπου Υλικού και Έργων Τέχνης.

Η Βιβλιοθήκη εκτός των βιβλίων και των αρχείων, έχει στην κατοχή της και μια από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών από το 18ο αιώνα έως σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη συλλογή υπάρχει η γερμανική εφημερίδα «Allgemeine Zeitung» του 1789.

Επίσης από το Φεβρουάριο του 2016 η Βιβλιοθήκη της Βουλής και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, έχουν διοργανώσει έκθεση με τίτλο Γλωσσόpolis Περιηγήσεις στη νέα ελληνική. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, διαδραστική, η οποία ευχαριστεί τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου.

Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.