26/09/2019

Επίσκεψη-ξενάγηση στην αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου Ακρόπολης & την έκθεση “Σμίλη και Μνήμη”

Την Πέμπτη 26/9 και σε δύο ομάδες , οι Φίλοι επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά στην αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου Ακρόπολης από τις αρχαιολόγους κυρίες Άννα Βλαχάκη και Ιωάννα Μπουγάτσου & στην έκθεση «Σμίλη και Μνήμη» και από τον αρχαιολόγο κύριο Γιάννη Κουτλίδη.
Περιδιαβήκαμε, στο υπόγειο του Μουσείου ανάμεσα στις κολώνες του, μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας που ενσωματώνεται μοναδικά στην αρχιτεκτονική του Μουσείου Ακρόπολης ως ένα ακόμα έκθεμα, που συνδιαλέγεται με τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που παρουσιάζονται στους ορόφους του. Χτισμένη στην ομαλή συνέχεια της νότιας πλαγιάς του βράχου φιλοξενεί τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 12ο αι. μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια και τάφοι συνθέτουν μια περίπλοκη εικόνα αρχαιολογικών καταλοίπων, με καλύτερα διατηρημένα αυτά της ύστερης αρχαιότητας. Σήμερα είναι ορατό μέρος, μόνο, όσων έφεραν στο φως οι ανασκαφές του οικοπέδου Μακρυγιάννη, όπως ονομάζεται ο περίκλειστος χώρος γύρω από το Μουσείο. Ένα άλλο μέρος διατηρείται σε κατάχωση ενώ ένα ακόμα έχει απομακρυνθεί για να κατασκευαστούν τα υπόγεια επίπεδα του Μουσείου και του σταθμού Ακρόπολη του Μετρό.
Στη συνέχεια, στο Ισόγειο του Μουσείου επισκεφθήκαμε έκθεση «Σμίλη και Μνήμη» που στήθηκε χρησιμοποιώντας φωτογραφίες γιγαντιαίου μεγέθους που κάλυψαν ολόκληρους τοίχους, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και παρακολουθεί τις εργασίες. Oι φωτογραφίες τεκμήρια των επί σαράντα και πλέον ετών αναστηλωτικών εργασιών, ομαδοποιούνται σε έξι θεματικές ενότητες (αυταπάρνηση, μόχθος, συνεργασία, μεράκι, καμάρι, συναδέλφωση) που προβάλλουν τον ανθρώπινο παράγοντα και αναδεικνύουν τα συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αποκατάσταση των μνημείων. Από τις φωτογραφίες τεκμηριώνεται ότι πράγματι η συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε με ασύγκριτη ακρίβεια και μοναδική ευρηματικότητα. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε τους συντελεστές του συνολικού αναστηλωτικού έργου που ήταν ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας (1975-2016) και στη συνέχεια ο Μανόλης Κορρές.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης