04/03/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στην Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία & στο Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία στου Ψυρρή. Σύμφωνα με την παράδοση, που τεκμηριώνεται από ιστορικά στοιχεία, ο Χριστιανισμός κηρύχθηκε στην Αρμενία ήδη από το δεύτερο μισό του πρώτου αιώνα. Κατά τους τρεις πρώτους αιώνες, η νέα θρησκεία ήταν υπό διωγμόν. Ωστόσο, στις αρχές του τέταρτου αιώνα, και συγκεκριμένα το 301 μ.Χ., ο Χριστιανισμός ανακηρύχθηκε επίσημη θρησκεία του κράτους στο Βασίλειο της Αρμενίας.
Για την ιστορία της Αρμενικής θρησκείας, τον εκχριστιανισμό των Αρμενίων από τον Άγιο Γρηγόριο το Φωτιστή και τις θεολογικές διαφορές με τους ορθοδόξους, μας μίλησε πολύ γλαφυρά ο ιερέας του ναού Νιγκολιάν Φράϊρ και τον ευχαριστούμε θερμά.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων στην οδό Αγίων Ασωμάτων, σε ένα όμορφο κτίριο γνωστό για τις Καρυάτιδες της πρόσοψής του.
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η μελέτη των Μύλων ως ένα πολύ σημαντικό τμήμα της προβιομηχανικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το οποίο πρέπει να προβληθεί, να καταγραφεί και να διασωθεί. Ενημερωθήκαμε και ξεναγηθήκαμε από την κυρία Μαρία Γρυπάρη, αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Ινστιτούτου. Είδαμε διάφορα εκθέματα σχετικά με νερόμυλους και ανεμόμυλους, φωτογραφική  έκθεση σχετική με τον τελευταίο ανεμόμυλο της Αθήνας και ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο.

Αθηνά Κυρτάτα