20/02/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου οι Φίλοι  επισκεφθήκαμε την αρχαιολογική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Η κ. Νατάσσα Αγγελοπούλου, Αρχαιολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, μας προσέφερε μια θαυμάσια ξενάγηση στο χώρο.

Η έκθεση αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάδειξη αυτής της περιόδου, ρίχνοντας φως σε άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος. Επιλεγμένα 151 αντικείμενα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
Η καθημερινή ζωή, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος, αναδεικνύονται στις βασικές ενότητες της εποχής.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο, Μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα στη Βόρειο Τήνο. Τόπος ταφής ενός γένους “αριστοκρατών”,με πλούσια ευρήματα, αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.
Εκτός από την Τήνο, στην έκθεση περιλαμβάνονται ευρήματα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η “Κυρά της Φυλακωπής”, ένα από τα αριστουργήματα της Μυκηναϊκής ειδωλοπλαστικής, όπου εντυπωσιάζει το μέγεθος και η ποιότητα κατασκευής, και το οποίο βρέθηκε στο ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο.

Η έκθεση είναι ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τηνιακού αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη (1936 – 2014).

Σοφία Ματσούκα

Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας