24/02/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση «Έργα κινεζικής τέχνης από το τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά» στο Β&Χ Μουσείο

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε την έκθεση «Έργα κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά» που φιλοξενεί το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από την Αρχαιολόγο και επιμελήτρια της έκθεσης κα Έφη Μεραμβελγιωτάκη και τον Συντηρητή έργων τέχνης / αρχαιομέτρη κ. Θωμά Κατσαρό.
Στην έκθεση γνωρίσαμε την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους μέσα από τη συλλογή Πασσά και μας τονίσθηκαν οι συμβολισμοί και τα μηνύματα πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα. Πραγματικά λεπτεπίλεπτες κατασκευές με ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα καθώς επίσης δοχεία και διακοσμητικά σκεύη. Τα αντικείμενα αυτά έχουν κατασκευασθεί από τζαντ (λίθους νεφρίτη και τον ιαδεΐτη), βαθύ μπλε, τυρκουάζ, ιώδη αμέθυστο, διάφανη ορεία κρύσταλλο, ιριδίζον «μάτι της τίγρης», βαθυπράσινο μαλαχίτη, μενεξεδή χαλκηδόνιο.
Στα εκθέματα δεσπόζουσα θέση έχουν μικρογλυπτά σμιλεμένα σε λευκό και κόκκινο κοράλλι.
Τέλος όλα τα αντικείμενα της έκθεσης είναι σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: 1) Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, 2) Μεγαλείο και Πολυτέλεια, 3) Ο κόσμος των συμβόλων, 4) Γυναικείο κάλλος, 5) Αντικείμενα λατρείας, 6) Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και 7) Ζωγραφική στο λίθο.
Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης

Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης & Νανά Σεβαστάκη