19/06/2018

Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην Αρχαία Τέχνη» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Σήμερα Τρίτη 19/6 , οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην Αρχαία Τέχνη» που θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, μέχρι το 2019 .

Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας – τις δύο προηγούμενες έχουν επισκεφθεί οι Φίλοι – και σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Ε.Α.Μ) από τη θεμελίωση του εμβληματικού του κτιρίου.
Περιλαμβάνει τέσσερα διακριτά μέρη: α) Την «Αιώνια αισθητική» με επιλεγμένα διαχρονικά αντικείμενα της καθημερινότητας. β) «Το ωραίο και το επιθυμητό» που προσεγγίζει τις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών σύμφωνα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους για την ομορφιά καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν ένδυση, κόμμωση, κοσμήματα και καλλωπισμό. γ) «Προβάλλοντας το σώμα» με αναφορές στην διαχρονική εικαστική απόδοση του ωραίου ανθρώπινου σώματος και δ) «Η ατέρμονη αναζήτηση» που επικεντρώνεται στη σημασία του ωραίου και στην αξία του για τον άνθρωπο.
Τέλος ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει ο κόσμος του αρώματος. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Κορρές, δημιουργήθηκαν αρώματα εμπνευσμένα από πληροφορίες που μεταφέρουν οι αρχαίες πηγές (Γραμμική γραφή Β).
Η υποδειγματική ξενάγηση των Φίλων έγινε από την κα Δέσποινα Καλεσοπούλου Αρχαιολόγο , Μουσειολόγο του Ε.Α.Μ και την ευχαριστούμε θερμά.

Συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης
(κείμενο και φωτογραφίες)