15/05/2018

Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση “Τέχνη και Εποχή. Η Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά”

Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 οι «Φίλοι» επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας στο Μεταξουργείο, στη γωνία των οδών Λεωνίδου και Μυλλέρου στην Πλατεία Αυδή. Σ’ αυτό το ωραίο νεοκλασικό κτίριο, ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας έργο του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen στεγάζεται η Πινακοθήκη από το 2010. Παλαιότερα (1982) στεγαζόταν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο στην οδό Πειραιώς.

Αυτή την εποχή τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται είναι αυτά, που πέρασαν στην κατοχή του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της θητείας του γνωστού ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, ως διευθυντού της Δημοτικής Πινακοθήκης (1941-1957). Παράλληλα με τους πίνακες και τα γλυπτά των Γ. Μπουζιάνη, Φ. Κόντογλου, Κ. Παρθένη, Ι. Γαΐτη, Δ. Βιτσώρη, Ν. Εγγονόπουλου, Μιχ. Τόμπρου, Γρ. Ζευγώλη, Λαζ. Λαμέρα, κ. άλλ., εκτίθενται μέσα σε προθήκες και τα σχετικά με τη διαδικασία αγοράς τους έγγραφα και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τα αρχεία του δήμου.

Σε όλο αυτό το πλούσιο υλικό ξεναγηθήκαμε κατά εξαιρετικό τρόπο, όπως πάντα εξ’ άλλου, από την Έφορο της Πινακοθήκης και ζωγράφο κυρία Κάλλη Πετροχείλου την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου