15/01/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στις εκθέσεις “Casablanca” και “Aegean Desert” – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 1ου προγράμματος των Φίλων για το 2020 με επίσκεψη στις εκθέσεις φωτογραφίας «Casablanca» της Μελίτας Βαγγελάτου και «Aegean Desert» του Πρίγκιπα Νικόλαου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.
Με τη εξαιρετική φωτογραφική της έκθεση η Μελίτα Βαγγελάτου – η οποία ξενάγησε τους Φίλους – μας γνώρισε περιοχές της Καζαμπλάνκα , που τώρα πια είναι μια κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη, της οποίας οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα κάνουν τη ίδια ζωή όπως και στα χωριά απ’ όπου προέρχονται.
Είχαμε την ευκαιρία , να δούμε μέσα από τα έργα της, τον αυθεντικό τρόπο ζωής των ανθρώπων της που ζουν στις παραδοσιακές συνοικίες της καθώς και την καθημερινότητά των στη πόλη. Επίσης μας εντυπωσίασαν συνήθειες των ανθρώπων , όπως καταγράφονται στις φωτογραφίες , που έδειξαν αντοχή στο χρόνο π.χ το χαμάμ, οι περιπλανώμενοι μικροπωλητές και οι νερουλάδες. Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της έκθεσης είναι η προβολή των αρχιτεκτονημάτων της πόλης που αναδεικνύουν την ιστορία της και την διαχρονικότητά της. Λένε ότι μία «φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις» αλλά η καλλιτέχνης το επέκτεινε, με τις τόσο αναλυτικές και πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες που μας έδωσε για την πόλη.

Η έκθεση «Aegean Desert» του Πρίγκιπα Νικόλαου φιλοξενείται σε μια σκηνή Βεδουίνων η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου .
Στην φωτογραφική έκθεση μας ξενάγησε εξαιρετικά – όπως πάντα – η κα Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια.
Πρόκειται για εικόνες από την έρημο του Κατάρ δίπλα σε φωτογραφίες του Αιγαίου Πελάγους. Σ’ αυτές τονίζεται η ομορφιά των εναλλασσόμενων τοπίων ενώ παράλληλα – σε κάποιες – η συνένωση της ερήμου με τη θάλασσα δημιουργεί ένα πανέμορφο οπτικό παιχνίδι.
Τους Φίλους συνόδευσε ο Γιώργος Πισιμίσης.
Φωτογραφίες Γιώργος Πισιμίσης.