24/11/2017

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Αρχοντικό Σερπιέρη

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, οι  Φίλοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΕΡΠΙΕΡΗ, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα . Βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1884 και ήταν η κατοικία του Ιταλού επιχειρηματία (εκμετάλλευση μεταλλευμάτων Λαυρίου) Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη, μέχρι τον θάνατό του το 1897.
Το αρχοντικό Σερπιέρη σχεδίασε και οικοδόμησε (1875- 1881) ο αρχιτέκτων Αναστάσιος Θεοφιλάς.
Σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε περισσότερες από μία χρήσεις. Δεν επρόκειτο να είναι μόνο κατοικία ενός μεγάλου επιχειρηματία της εποχής• ήταν συγχρόνως επαγγελματική στέγη, χώρος μεγάλων συγκεντρώσεων και μέσο κοινωνικής προβολής.
Το 1929 το Αρχοντικό Σερπιέρη αποκτήθηκε από την νεοϊδρυθείσα Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία το μετέτρεψε σε κεντρικό της κατάστημα. Από το 2013, μετά το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς.
Η εξαιρετική ξενάγηση έγινε από τις κυρίες Άρτεμις Σκουμπουρδή (μέλος ΔΣ) και Έλια Πρεβεδούρου (Αρχιτέκτονα Τράπεζας Πειραιώς).

Συνοδεία και φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.