28/01/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, στη Πλατεία Κοτζιά και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του ,από την Αρτέμιδα Σκουμπουρδή. Όπως μας περιέγραψε, το Δημαρχείο ξεκίνησε να κτίζεται στην Αθήνα το 1872 επί δημαρχίας Π. Κυριακού μετά τη χορήγηση δανείου από την Εθνική Τράπεζα και εγκαινιάστηκε το 1874. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε σε αυστηρό νεοκλασικό ρυθμό, το αρχιτεκτονικό στυλ που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Παναγιώτης Κάλκος, ένας πολύ διάσημος και σημαντικός αρχιτέκτονας της εποχής. Στην αρχή, στον ισόγειο χώρο, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων του Δήμου, λειτουργούσαν εμπορικά καταστήματα που του εξασφάλιζαν κάποια έσοδα ενώ η λειτουργία του δημαρχιακού μεγάρου περιορίστηκε στον όροφο. Την περίοδο 1935-1937 προστέθηκε ο τρίτος όροφος. Απέναντι από το κτίριο είναι η πρώην πλατεία Θεάτρου στην οποία είχε κτισθεί ένα θαυμάσιο θέατρο, το οποίο όμως επί δημαρχίας Κοτζιά κατεδαφίστηκε.
Το 1937 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες διακόσμησης του Δημαρχείου οι οποίες ανατέθηκαν σε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής: στον Φώτη Κόντογλου και στον Γιώργο Γουναρόπουλο. Έργα του Φώτη Κόντογλου διακοσμούν τους χώρους του ληξιαρχείου και του δημοτολογίου, τους λιγοστούς χώρους του Δημαρχείου στους οποίους έχουν πρόσβαση και οι δημότες της Αθήνας. Ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος κόσμησε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μια ονειρική τοιχογραφία συνολικής έκτασης 113 τ.μ., φτιαγμένη με χρώματα λαδιού και κερί, η οποία αναπαριστά την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του ’30 με κεντρικό πρόσωπο, μιας και βρισκόμαστε σε μια αίθουσα με πολιτική δράση τον Περικλή και την Ακρόπολη. Ενώ καθόμασταν σ’ αυτή την αίθουσα ακούγοντας προσεκτικά την ξεναγό μας , μας επισκέφθηκε για ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Αθήνας κ.Κ.Μπακογιάννης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αίθουσα Δεξιώσεων μπροστά από το γραφείο του Δημάρχου, όπου σήμερα γίνονται οι πολιτικοί γάμοι αλλά και η υποδοχή των επισήμων στο Δημαρχείο ,με το μεγάλο τραπέζι από βαρύ ξύλο στη μέση και με τις βιτρίνες με τα κεραμικά ομοιώματα των δημάρχων που πέρασαν από εδώ. Ξεκινώντας από τον Ανάργυρο Πετράκη που υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος της πόλης και φτάνοντας στον κ. Αβραμόπουλο. Πρόκειται για έργα , κυρίως, της γλύπτριας, ζωγράφου και διακοσμήτριας Λουκίας Γεωργαντή. Επίσης πορτραίτα των όλων σχεδόν των Δημάρχων έχουν αναρτηθεί στους τοίχους της αίθουσας αλλά και στους διαδρόμους.
Οι Φίλοι ευχαρίστησαν θερμά την Αρτέμιδα Σκουμπουρδή – που μας συνόδεψε – για την εξαιρετικά αναλυτική της ξενάγηση, που δεν περιορίστηκε στο Δημαρχιακό κτίριο αλλά επεκτάθηκε στη πλατεία και στα κτίρια που το περιβάλλουν.
Κείμενο – Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης