10/06/2018

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς

Στις 10 Ιουνίου Κυριακή, το Σωματείο μας επισκέφθηκε την πάντα όμορφη Κηφισιά.

Το πρωινό ξεκίνησε με ξενάγηση από την κα Ρένα Πολίτη, Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς, το οποίο λειτουργεί περισσότερο από 100 χρόνια και συγκαταλέγεται στα Σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης.

Το πρόγραμμά μας στη συνέχεια είχε περιήγηση στα αρχοντικά της Κηφισιάς με ξεναγό την αρχιτέκτονα Ειρήνη Παπαλού. Περιηγηθήκαμε στο Κεφαλάρι, στο Φάρο και στο Στροφύλι. Διασχίσαμε τις οδούς Χαριλάου Τρικούπη, Θεόδωρου Δεληγιάννη, τη Λεωφόρο Κηφισιάς, την Εμμανουήλ Μπενάκη και την Τατοΐου. Είδαμε 14 κτίρια των τελών του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα, τα οποία ήταν κατοικίες ή εξοχικά σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτιστικής, επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας.

Περάσαμε λοιπόν και έγινε αναφορά στο Ξενοδοχείο Απέργη, στην έπαυλη του Φωκίωνα Νέγρη, στο Μέγαρο Λυμπρίτη, στην έπαυλη Ζούρα, στην έπαυλη Ατλαντίς, στην οικία Δέλτα ή Pavillon ΣΟ.ΒΙΡ.ΑΛ, η οποία είναι μια σύνθεση φρουριακής αρχιτεκτονικής, αποτελούσε δε, εξοχική οικία της οικογένειας Στέφανου και Πηνελόπης Δέλτα και πήρε το όνομά της από τα αρχικά των θυγατέρων τους, Σοφία, Βιργινία, Αλεξάνδρα. Στην συνέχεια είδαμε την οικία που έκτισε ο Παύλος Μελάς και την κατοίκησε για εννέα χρόνια έως ότου φύγει για τον Μακεδονικό Αγώνα το 1904 και η οποία θα πρέπει να ανακαινισθεί. Επίσης την οικία Μπενάκη, την έπαυλη Σταθάτου, την Πύρνα, την οικία Αποστολίδη, το «Χρυσάνθεμο» από τις διασημότερες επαύλεις της Κηφισιάς που απεικονίζεται σε πλήθος καρτ ποστάλ της εποχής. Τέλος, την πολύ χαρακτηριστική βίλα Καζούλη, στην αρχή της Κηφισιάς στο Ζηρίνειο, με τον αναγεννησιακό της τρούλο και τη μαρμάρινη είσοδο.

Η περιήγησή μας έκλεισε με γεύμα σε εστιατόριο της Κηφισιάς.

Nίκος Καρράς