05/12/2017

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.)

Την  Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 επισκεφθήκαμε το Κτήμα Συγγρού , ανάμεσα στη Κηφισιά και το Μαρούσι, στους πρόποδες του Πεντελικού όρους , όπου στεγάζεται και λειτουργεί από το 1901 το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που διαχειρίζεται το Κληροδότημα Ιφιγένειας & Ανδρέα Συγγρού και υλοποιεί τους πολύπλευρους σκοπούς της ίδρυσής του.
Μας υποδέχτηκαν στην Αίθουσα Συγκεντρώσεων, στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου διοίκησης, τον Πύργου Συγγρού (1872) – ένα υπέροχο κτίριο που σε ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω- ο Διευθυντής του ΙΓΕ κος Γ. Μπαλωτής και η κα Ν. Φασουλάκη, οι οποίοι μας παρουσίασαν λεπτομερώς την διαδικασία της μελισσοκομίας, μέσω προβολής κατατοπιστικών slides, καθώς και την ιστορία του Ινστιτούτου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Στην συνέχεια μας ξενάγησαν στο Μουσείο Μελισσοκομίας το οποίο στεγάζεται επίσης στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ επισκεφθήκαμε και την ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη του ινστιτούτου στον όροφο.
Βγαίνοντας από τον Πύργο του Συγγρού, βαδίζοντας δυτικά φθάσαμε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα (1880), τον μοναδικό ορθόδοξο γοτθικού ρυθμού ναό στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνεστου Τσίλλερ, μαθητή του Θεόφιλου Χάνσεν.

Συνοδεία και φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.