30/01/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Μέγαρο Εϋνάρδου & στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το σωματείο μας επισκέφτηκε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. Σχέδια και μελέτες από ιδιωτικές συλλογές» από την επιμελήτρια κα Κάτια Χανδρά. Η έκθεση παρουσιάζει περίπου 200 σχέδια και μελέτες του Σπύρου Παπαλουκά (1892–1957), από εννέα ιδιωτικές συλλογές τα οποία καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο και το Αρχείο Παξινού-Μινωτή που επίσης στεγάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Εκεί είδαμε ενθυμήματα φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα από τη ζωή και τη σταδιοδρομία της Κατίνας Παξινού και του Αλέξη Μινωτή. Ξεναγηθήκαμε από την κ. Σοφία Πελοποννησίου μουσειολόγο και μέλος του σωματείου μας.

Στο ισόγειο του κτιρίου υπήρχε και έκθεση Κοσμά Ξενάκη με θέμα “Χασάπηδες και Κριοφόροι” την οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε.

Μετά επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, έργο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Στο Ιερό και στον τρούλο σώζονται τοιχογραφίες του Αναστάσιου Λουκίδη, ο οποίος εργάσθηκε με βοηθούς τον Φώτη Κόντογλου και τον Δημήτριο Δήμα. Έξω από το κτίριο υπάρχει και μικρό παρεκκλήσιο ιστορημένο από τον Φώτη Κόντογλου. Ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνο καθηγήτρια και αγιογράφο κα Παναγίωτα Κατωπόδη.

Τους Φίλους συνόδεψε η Αθηνά Κυρτάτα.