13/02/2020

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Την Πέμπτη 13 /2 επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία που βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα κτίρια της πρωτεύουσας και είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του ελληνικού κράτους, καθώς υπήρξε η πρώτη κατοικία του βασιλικού ζεύγους, το «Παλαιό Παλάτι», όπως συχνά το αποκαλούσαν οι Αθηναίοι.
Και συγκεκριμένα το ένα από τα κτίρια του Μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου, κατοικήθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας από το 1836 έως το 1843. Για το λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους. Ενώ το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.
Προτού ξεκινήσει η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, η ξεναγός μας κα Άρτεμης Σκουμπουρδή έκανε μια λεπτομερή και πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στα κτίρια της Αθήνας – τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 – καθώς και στα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τότε, μέχρι και τον Χαρίλαο Τρικούπη.
Στο ισόγειο εντυπωσιαστήκαμε από τον μνημειακό πίνακας του Ζακ Καρέ από το 1674 που είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει για την Αθήνα και απεικονίζει τον Μαρκήσιο ντε Λουντέλ με φόντο τον ακόμη αλώβητο από την έκρηξη του Μοροζίνι Παρθενώνα αλλά και από τους παμπάλαιους πίνακες και χαρακτικά που καταγράφουν τις μεταμορφώσεις του αστικού ιστού από την Τουρκοκρατία και μετά.
Οι συλλογές αναπτύσσονται σε δύο ορόφους, αλλά ο πρώτος όροφος είναι αυτός που κλέβει τις εντυπώσεις, καθώς στις σάλες του βρίσκονται έπιπλα και αντικείμενα του Όθωνα και της Αμαλίας, το γραφείο του Άρμανσμπεργκ, όπως και δωμάτια που αναπαριστούν τους χώρους υποδοχής ενός μεγαλοαστικού σπιτιού του 19ου αιώνα, αποκαλύπτοντας και τις συνήθειες εκείνης της εποχής.
Τους Φίλους συνόδεψε και ξενάγησε εξαιρετικά , για μία ακόμα φορά, η Άρτεμης Σκουμπουρδή.
Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης