03/06/2018

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 οι «Φίλοι» επισκεφθήκαμε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, το οποίο διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1000τμ και στεγάζει πλήθος αντικειμένων αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ συνολικά ενότητες, ένδεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας. Παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή καθώς και η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία καθώς και η πνευματική ακτινοβολία της από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του Θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.
Ο εκθεσιακός χώρος έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο, που να είναι προσβάσιμος από επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες ή προβλήματα όρασης. Διαθέτει ειδική προθήκη με αυθεντικά αντικείμενα, τα οποία επιτρέπεται να τα αγγίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Την εξαιρετική ξενάγηση σε όλους τους χώρους του Μουσείου καθώς και στο μεσαιωνικό Πύργο που βρίσκεται στην αυλή και έχει κτισθεί στα τέλη του 13ου αιώνα από τον άρχοντα Νικόλαο Β΄ Σεντ Ομέρ (1258-1294) προσέφερε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας Δρ. Αρχαιολόγος κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, την οποία οι «Φίλοι» ευχαριστούμε θερμά.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου