05/11/2019

Επισκέψεις με ξενάγηση στο νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Στις 5 Νοεμβρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το καινούργιο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι.
Ξεναγηθήκαμε από τον κ. Παύλο Γκουγιάννο, επιμελητή του Μουσείου, ο οποίος μας έκανε μια εξαιρετική περιήγηση στον πανέμορφο χώρο.
Η συλλογή του ιδρύματος είναι από τις σημαντικότερες που δημιουργήθηκαν κατά τον 20ο αιώνα, περιλαμβάνοντας κλασικούς ζωγράφους της μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης από το 1870 έως το 1945, όπως Van Gogh, Cezanne, Gauguin, Monet, Degas, Picasso, Rodin καθώς επίσης και ματιές στον 20o αιώνα, μέσα από έργα των Giacometti, Pollock, Bacon, Lichtenstein, Balthus, και άλλων. Έργα σε χαρτί των Modigliani, De Chirico, Picasso, Derain.
Πλούσια συλλογή από τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη,  με τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, όπως Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης και τους ποιο πρόσφατους εν ζωή, Βάρη, Καρέλα, Ρόρρης, Σόρογκας, Φασιανός και άλλων. Υπάρχουν έργα μεγάλων διαστάσεων, δημιουργών της σύγχρονης τέχνης, εντυπωσιακά γαλλικά έπιπλα και αντικείμενα του 18ου αιώνα καθώς και Κινέζικα αντικείμενα τέχνης, του 15ου- 18ου αιώνα.
Το Μουσείο είναι ένα στολίδι που έλειπε από την Αθήνα. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του.
Συνόδευε το μέλος του Δ. Σ. Σοφία Ματσούκα.
Φωτογραφίες  Φάνης Ματσούκας