01/12/2018 έως 07/12/2018

Επταήμερο αεροπορικό ταξείδι στην Ισπανία, στα χνάρια των Ελλήνων, διαχρονικά, στη Δύση.

Σάββατο 1 – Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018
Επταήμερο αεροπορικό ταξείδι στην Ισπανία, στα χνάρια των Ελλήνων, διαχρονικά, στη Δύση.
Βαρκελώνη-Χερόνα-«Αρχαίον Εμπορείον» (Empuries) και Μαδρίτη-Τολέδο-Αρανχουέθ.

«Διαχρονικά στα χνάρια των Ελλήνων».

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη, καταχείμωνο τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, ευτυχήσαμε να πραγματοποιήσουμε αν υπέροχο ταξίδι-προσκύνημα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Συγκεκριμένα, «προσκυνήσαμε» ιστορικά σημεία που συνδέονται με την δόκιμη παρουσία Ελλήνων από την αρχαιότητα ως τα χρόνια του Greco, από την πρώτη ελληνική αποικία Αμπούριας ως το Τολέδο.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τη Βαρκελώνη, το ξακουστό Μεσογειακό λιμάνι με τη ξεχωριστή αρχοντιά. Επισκεφθήκαμε τα σπουδαιότερα μουσεία και μνημεία της καταλανικής πρωτεύουσας, από το μουσείο της πόλεως της Βαρκελώνης ως το μοναδικό μουσείο Πικάσσο και τις μεσαιωνικές εκκλησίες ως το διασημότερο …γιαπί στον κόσμο, τη Sagrada Familia και τα πρωτότυπα μέγαρα του Gaudi.

Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η συγκλονιστική εκδρομή στην ελληνική αποικία Ampurias το αρχαίο Εμπορείον (600πΧ). Ο Διευθυντής του Μουσείου Eusebi Ayet Prat, μέγας Ελληνιστής και Ακαδημαϊκός, παρά την απουσία του, μας επιφύλαξε μία θερμή φιλοξενία. Μας εξασφάλισε δωρεάν εισόδους και ξενάγηση καθώς και προσφορά αναμνηστικών.

Ήλιος, θάλασσα, υπεραιωνόβια πεύκα, ερείπια, ψηφιδωτά εντυπωσιακά και ελληνικές επιγραφές συνέθεσαν εικόνες, χρώματα και αρώματα που πλημμύρισαν τις ψυχές μας ομορφιά, υπερηφάνεια και συγκίνηση. Συνδυάσαμε την αξέχαστη αυτή περιήγηση με επισκέψεις στο κοντινό μουσείο Dali και στην γραφική μεσαιωνική πόλη της Girona.

Με τα πρώτα φώτα της νύκτας αποχαιρετίσαμε τους ιερούς τόπους του ελληνισμού με στίχους Ισπανών διανοουμένων που αναφέρονται στην αλλοτεινή θαλερή Ampurias:

«…Αντιστοιχεί απόλυτα στο μεσογειακό ιδανικό: ο φωτεινός ουρανός, ο θαλασσινός ορίζοντας, τα πευκοδάση ως τη θάλασσα, τα περιγράμματα ερειπίων ελληνικών και ρωμαϊκών στο βάθος… Πάντα χρησιμοποιήθηκαν τα ερείπια της Ampurias σαν θρήνος και διαμαρτυρία για την επιπολαιότητα των ανθρώπινων πραγμάτων. Συγκινητική επωδός της σύντομης ζωής μας απέναντι στους μεγάλους κύκλους του Σύμπαντος…» (Carlos Garrido – El caminante de Empuries – Βαρκελώνη 2000).

Την τέταρτη μέρα φθάσαμε στην αρχοντική Μαδρίτη. Η πρωτεύουσα ντυμένη με τα γιορτινά της χριστουγεννιάτικα στολίδια! Μουσεία, πινακοθήκες, παλάτια και μέγαρα, καταπράσινα πάρκα, ό,τι ωραιότερο έχει να μας δείξει η Μαδρίτη το …γευθήκαμε! Χαρήκαμε ψυχική ανάταση και υψηλή αισθητική από κλασική και μοντέρνα τέχνη.

Η κορύφωση του ταξιδιού ήλθε με την εκδρομή στο μοναδικό Toledo. Εδώ, όπου η ομορφιά και ο σεβασμός στην παράδοση περισσεύουν! Απολαύσαμε ό,τι καλύτερο υπήρχε στην παραδοσιακή πόλη και κυρίως ό,τι συνδέεται με τον Έλληνα-Μύθο, τον ανεπανάληπτο Greco που τίμησε την Ελλάδα και τους Έλληνες στο μακρινό Toledo από το 1577 ως τον θάνατό του το 1614. Ωστόσο η λαμπρή προσωπικότητά του, το απαράμιλλο έργο του πλανώνται παντού! Οι ντόπιοι, ακόμα και σήμερα, ακούγοντας μας να μιλούμε ελληνικά μας αντιμετώπισαν με αγάπη και θαυμασμό. Ο Greco είναι εδώ..!

Η «απώτατη Δύση» των αρχαίων Ελλήνων, η Ισπανία των ποικίλων εθνοτήτων Ισπανών και των Οικουμενικών Ελλήνων, μας «έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι…», μας πρόσφερε πάλι εμπειρίες και μνήμες ανεξίτηλες, ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής και προ πάντων συγκίνηση!

Και εις άλλα με υγεία!

Άρτεμις Σκουμπουρδή