19/10/2018

Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση « Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους. 1914-1918» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου οι Φίλοι πραγματοποιήσαμε επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση που φιλοξενεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους. 1914-1918». Η ξενάγηση έγινε από τον Επιμελητή της έκθεσης κ. Φίλιππο Μαζαράκη-Αινιάν και την κ. Σοφία Παπασπύρου και τους ευχαριστούμε θερμά.
Η έκθεση, μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπως και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, αναδεικνύει την τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου – που αργότερα επρόκειτο να ονομαστεί Α΄ Παγκόσμιος – με τον οποίο ξεκίνησε ο 20ός αιώνας. Ήταν ένας αιώνας από τους βιαιότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και σίγουρα για τους στρατιώτες, αυτός, ήταν ο χειρότερος και φονικότερος πόλεμος.
Μέσα στον Πόλεμο, η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Από τη μία τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό. Από την άλλη, όμως, η είσοδος στον πόλεμο και η συμμετοχή σε καθοριστικές μάχες στο Βαλκανικό Μέτωπο, της επέτρεψαν να αναχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Ιδέα σχεδόν πραγματοποιημένη. Ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε τα κράτη, τα καθεστώτα, τις κοινωνίες και προβλήθηκε ως μία θυσία, που θα οδηγούσε στο τέλος όλων των πολέμων.
Συνόδεψε το μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκος Βασιλάτος.
Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες Γιώργος Πισιμίσης