29/09/2017

Επίσκεψη-ξενάγηση στην Ιατρική Σχολή Αθηνών

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ξεναγηθήκαμε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Κατ’ αρχήν επισκεφθήκαμε την έδρα της  Πειραματικής Φυσιολογίας όπου μας υποδέχθηκε ο Καθηγητής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης και μας μίλησε σχετικά με τον τομέα ευθύνης του και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια μας ξενάγησε στο Μουσείο που έχει δημιουργήσει για τον κορυφαίο Έλληνα νευρο-φυσιολόγο Γεώργιο Κ. Κοτζιά

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Ανατομίας του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη όπου ενημερωθήκαμε για την ιστορία του, εδώ που «οι νεκροί διδάσκουν τους ζωντανούς».

Το Μουσείο  Ανατομίας – όπου μας ξενάγησε η κα Ε. Κόνιαρη – ιδρύθηκε το 1877-  και ανακαινίστηκε το 2010. Περιλαμβάνει πολλές σημαντικές συλλογές όπως : εμβρύων, κεφαλής, εγκεφάλων , κάτω άκρων, ουρολίθων, νεφρολίθων, οστών , κρανίων, σκελετών (γίγαντα και νάνου) κ.α.  Η γωνιά του διάσημου συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Αντώνη Σαμαράκη, δημιουργήθηκε μετά τη δωρεά του σώματός του στο Εργαστήριο Ανατομίας. Επίσης επισκεφθήκαμε το Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής και το Μουσείο «Γ. Παπανικολάου».

Τέλος επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ανθρωπολογίας – ιδρύθηκε το 1886-  όπου μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν η Αν. Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Μουσείου κ. Μυρσίνη Κουλούκουσα και η Επιστημονική Συνεργάτιδά της κ. Αναστασία-Σοφία Πρωτόπαπα. Με αντικείμενο τη μελέτη της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου και της βιολογικής ποικιλότητας των ανθρώπινων πληθυσμών, αναπτύσσονται στο Μουσείο οι ποικίλες συλλογές του όπως:  Παλαιοανθρωπολογικές, Προϊστορικές  και Εθνολογικές.

Συνοδεία και φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.