23/06/2017

Ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Φράγχθι στη Ν.Δ. Αργολίδα

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στο Σπήλαιο Φράγχθι στη Αργολίδα, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας. Το Σπήλαιο  είναι μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις της ανατολικής Μεσογείου και την ξενάγηση έκανε η κ. Χρυσάνθη Κονταξή, Αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.

Οι ανασκαφές έχουν γίνει μόνο στο μπροστινό χώρο του σπηλαίου, σε επιφάνεια 700τ.μ. Το υπόλοιπο είναι καταπλακωμένο από την οροφή και ίσως κρύβει μοναδικές πληροφορίες. Είναι πιθανόν, να κατοικήθηκε πρώτα από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ κατά το 40.000 π.Χ., σίγουρα όμως κατοικήθηκε από τον Homo Sapiens την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ. Το σπήλαιο φτάνει στην ακμή του στην Μέση Νεολιθική περίοδο (5.000-4.500 π.Χ.) και την Ύστερη Νεολιθική που ακολουθεί για τα επόμενα 500 χρόνια. Αυτήν την περίοδο βρέθηκε οψιδιανός, ένα πέτρωμα που υπάρχει μόνο στην Μήλο, 80 μίλια μακρυά, και φέρνει μια αληθινή επανάσταση σχετικά με την αντίληψη για τις θαλάσσιες μεταφορές. Από τα υπολείμματα τροφών που ανασκάφθηκαν, προέκυψαν ενδιαφέρουσες διατροφικές συνήθειες της εποχής, όπως γιγάντια ψάρια,  θαλασσινά όστρακα, φακές και προς το τέλος της περιόδου, διαπιστώθηκε καλλιέργεια της γης και οικόσιτα ζώα. Όμως, η πιο σημαντική ανακάλυψη θεωρείται ο σκελετός. Πρόκειται για τον αρχαιότερο πλήρη σκελετό στην Ελλάδα. Τις ανασκαφές  πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Ινδιάνας και Πενσυλβανίας την περίοδο 1967-1976.

Λόγω του ανώμαλου εδάφους, η μεταφορά μας από το σπήλαιο στην Κοιλάδα, έγινε με βάρκα ντόπιου ψαρά.

Στη συνέχεια, γευματίσαμε παραθαλάσσια στη Βερβερόντα και επιστρέψαμε, δυστυχώς, σε μια  Αθήνα με κλειστούς δρόμους, λόγω αγώνων δρόμου.

Αθηνά Κυρτάτα