12/05/2019

Ημερήσια εκδρομή στη Χαλκίδα.

Την Κυριακή 12 Μαΐου, μια μεγάλη παρέα «Φίλων», 47 στον αριθμό, επισκέφθηκαν την Χαλκίδα σε μια ολοήμερη εκδρομή. Μέσα στο πούλμαν που τους μετέφερε, ο γράφων τους μύησε στη συναρπαστική μεσαιωνική ιστορία της Εύβοιας και στην ιστορία των κάστρων της Χαλκίδας, ενώ τους μοίρασε γκραβούρες των οχυρώσεων της πόλης για να έχουν μια εικόνα της ισχύος και της επιβλητικότητας τους.

Ακολούθησε επίσκεψη στον εντυπωσιακό ναό της προστάτιδας του νησιού Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για έναν μεγάλο ναό, ρυθμού βασιλικής, που διατηρεί ακόμα την ξύλινη οροφή με την οποία τον προικοδότησαν οι Βενετοί φέρνοντας ξυλεία από τις Άλπεις, όπως τους πληροφόρησε η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ευβοίας κα Μαρία Βλαχάκη, η οποία με προθυμία και ευγένεια είχε αναλάβει την ξενάγηση των «Φίλων» στην πόλη.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε από την κα Βλαχάκη στην οικία που αποδίδεται στον εκάστοτε βενετό βάϊλο της πόλης.

Ακολούθησε επίσκεψη στο ανακαινισμένο τζαμί του Εμίρ Ζαβέ και στο σπίτι της οδού Παίδων καθώς και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που έγινε με χρήματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταλήξει στο κάστρο του Καραμπαμπά, που πριν δυο δεκαετίες ακόμη ήταν εγκαταλελειμμένο και σήμερα είναι ένα σημαντικό Μουσείο ιστορικών γλυπτών και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως ζητούσαν από καιρό όσοι ασχολούνταν με την ανάδειξη των κάστρων της χώρας.

Νίκος Βασιλάτος