22/09/2019

Ημερήσια εκδρομή στην άγνωστη πλευρά του Παρνασσού: Αμφίκλεια & Πολύδροσο

Στις 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το πρόγραμμα των εκδρομών της περιόδου αυτής του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» έδωσε μια ολοήμερη εκδρομή, την οποία σχεδίασε ο γράφων, στον Παρνασσό, το βουνό των Θεών, των θρύλων και των ηρώων με την κοσμοπολίτικη όψη αλλά και την αγνή φυσική ομορφιά.

Ο γράφων κατά τη διάρκεια της διαδρομής μίλησε στην ομάδα των «Φίλων» που συμμετείχε, για το ελληνικό αυτό βουνό που δάνεισε το όνομα του στην περιοχή “Montparnasse” του Παρισιού από τον 18ο αιώνα αλλά και στον πρώτο ελληνικό πολιτιστικό σύλλογο, που λειτουργεί συνεχώς από τον 19ο αιώνα, τον Παρνασσό.

Πρώτα επισκέφθηκαν οι «Φίλοι» το Μουσείου Άρτου και το Μουσείο Επαγγελμάτων στην Αμφίκλεια, όπου είχαν την τύχη να δουν ένα πολύβουο και πολυποίκιλο υπαίθριο παζάρι.

Ύστερα κατευθύνθηκαν στον ωραίο Πολύδροσο, με τα γραφικά σοκάκια και τα πολλά αρχοντόσπιτα.

Τέλος, μετά το γεύμα, κατευθύνθηκαν προς την ιστορική μονή Δαδίου στην οποία διαβιούν τρείς ενάρετες βαθειά θρησκευόμενες καλόγριες, οι οποίες φιλοξένησαν τους «Φίλους» την λίγη ώρα που έμειναν εκεί με θέρμη, ενώ η αδελφή Χριστοδούλη τους μίλησε για αγάπη αλλά και για τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, τα οποία επεσήμανε με αρκετή ακρίβεια.

Αφού ευχαρίστησαν οι «Φίλοι» τις τρεις φιλόξενες καλόγριες, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες, είπαν στον γράφοντα ότι η εκδρομή αυτή θα τους μείνει αξέχαστη.

Νίκος Βασιλάτος

Φωτογραφίες Γιώργος Πισιμίσης