17/06/2023

Ημερήσια εκδρομή στην αρχαία Ελευσίνα

Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την Ελευσίνα την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023. Ξεναγηθήκαμε από την β’ αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου την εξαιρετική ξεναγό και Ιστορικό Τέχνης κ. Άρτεμη Σκουμπουρδή, στον αρχαιολογικό χώρο πρώτα και στη συνέχεια στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η κυρία Σκουμπουρδή μας έβαλε στο κλίμα των Ελευσινίων Μυστηρίων, μας είπε ότι δεν είναι γνωστό αν τα Καβείρια Μυστήρια είναι προγενέστερα ή μεταγενέστερα των Ελευσινίων. Μας εθύμησε τον μύθο της θεάς Δήμητρας και της αγαπημένης της κόρης Περσεφόνης που την απήγαγε ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου. Μας είπε επίσης ότι τον ναό προς τιμήν της θεάς Δήμητρας ανέγειρε ο βασιλιάς της Ελευσίνας Κελεός με τη σύζυγό του και βασίλισσα Μετάνειρα. Η Μετάνειρα είχε πάρει στο παλάτι  τη θεά ως τροφό για το γιό της Δημοφώντα, χωρίς να γνωρίζει ποια ήταν. Η Δήμητρα όταν περιπλανιόταν αναζητώντας απεγνωσμένα την Περσεφόνη είχε βρεθεί και στην Ελευσίνα να κάθεται επάνω σε μία πέτρα, την Αγέλαστο Πέτρα, και να θρηνεί για το κακό που την είχε βρει. Εκεί την συνάντησε η βασίλισσα Μετάνειρα.
Ο ναός ήταν μεγάλος και μεγαλοπρεπής, όπως είπε η κ. Σκουμπουρδή, περάσαμε από τα Μεγάλα Προπύλαια, από τα Μικρά Προπύλαια, είδαμε την Αγέλαστο Πέτρα και κατευθυνθήκαμε προς το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Μουσείο το είχαμε επισκεφθεί και στο παρελθόν και είχαμε ξεναγηθεί από την τότε διευθύντριά του κ. Καλλιόπη Παπαγγελή. Το Μουσείο ήταν και είναι πλούσιο  σε εκθέματα κυρίως από τον ναό της Δήμητρας. Θαυμάσαμε τη μία εκ των δύο υπερμεγεθών Καρυάτιδων που εστήριζαν τον ναό. Η άλλη έχει κλαπεί, ευρίσκεται στο Μουσείο του Καίμπριτζ στην Αγγλία. Θαυμάσαμε την ‘φεύγουσα κόρη’, από τα αριστουργήματα της Αρχαϊκής περιόδου. Στο μουσείο εκτίθεται άγαλμα του Αντίνοου, του ωραίου προστατευόμενου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Ο Αντίνοος πνίγηκε στο Νείλο σε ένα ταξίδι  τους στην Αίγυπτο. Μεταξύ άλλων πήλινων αγγείων εκτίθεται ο γιγαντιαίος αμφορέας με τις υπέροχες  παραστάσεις της τύφλωσης του Κύκλωπα Πολύφημου από τον Οδυσσέα και του αποκεφαλισμού της Μέδουσας από τον Περσέα, κατ’ εντολήν της θεάς Αθηνάς. Σε συρτάρι φυλάσσεται ύφασμα του 500 π.Χ. , το οποίο βρέθηκε στην Ελευσίνα. Πολύ σπάνιο εύρημα για το κλίμα της Ελλάδας. Το μουσείο ανακαινίσθηκε και αναβαθμίσθηκε λόγω της ανακήρυξης της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.
Ευχαριστούμε θερμότατα την κυρία Άρτεμη Σκουμπουρδή για την λεπτομερέστατη ξενάγηση που μας προσέφερε! Ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, όπως πάντα!!!

Κείμενο& Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου