07/11/2021

Ημερήσια εκδρομή στην Αρχαία Νεμέα

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την Αρχαία Νεμέα.

Ήταν ένα από τα σπουδαιότερα Ιερά των Ελλήνων με τον επιβλητικό ναό του Νέμιου Δία προστάτη των βοσκών να δεσπόζει στο χώρο. Κάθε δύο χρόνια διεξάγονταν πανελλήνιοι αγώνες, τα Νέμεα, όπου μαζί με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια, ήταν οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Τα Νέμεα καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. Το έπαθλο των αγώνων ήταν ένα στεφάνι από άγριο σέλινο. Το στάδιο είχε χωρητικότητα 40.000 θεατών και μήκος 178 μέτρα και η είσοδος των αθλητών γινόταν μέσω μιας εντυπωσιακής στοάς. Διεξάγονταν αγώνες γυμνικοί, ιππικοί και αργότερα προστέθηκαν και μουσικοί.

Το 1973 άρχισε η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Berkeley, Steven G. Miller, ήταν εκείνος που με την επιμονή του – με χορηγίες Αμερικανών δωρητών – ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο, αναστήλωσε επιπλέον κίονες στον αρχαίο ναό, ίδρυσε το Μουσείο και αναβίωσε τους αγώνες με διεθνή συμμετοχή. Για το μεγάλο έργο του τιμήθηκε από το ΕΚΠΑ ως επίτιμος διδάκτωρ και από το ελληνικό κράτος ως Έλλην υπήκοος. Απεβίωσε στις 11/8/2021.

Στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας, κα Μαρία Γκιώνη, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Εκτός της πλούσιας ιστορίας της, η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας ήταν ονομαστή και για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, όπου παράγονται τα ονομαστά κρασιά ΟΠΑΠ.
Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους αμπελώνες “Παλυβού”, να περιηγηθούμε και να γευθούμε τα ιδιαίτερα κρασιά του οινοποιείου.

Τέλος, έχοντας απολαύσει ένα ωραίο γεύμα στη Νεμέα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Ήταν μια θαυμάσια ημερήσια εκδρομή!

Σοφία Ματσούκα.
Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας