25/05/2017

Ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα

Την Πέμπτη 25 Μαΐου πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα. Αναχώρησαμε από τον Πειραιά στις 08.20 και φθάνοντας  στο λιμάνι της Αίγινας κατευθυνθήκαμε προς το Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, ο οποίος υπήρξε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων με Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται το Κυβερνείο, καθώς και τα κτήρια των πρώτων δημοσίων «Αλληλοδιδακτικών» σχολείων, τα οποία οικοδομήθηκαν με χρήματα του ευεργέτη Εϋνάρδου. Στη συνέχεια με το πούλμαν επισκεφθήκαμε την οικία του ζωγράφου Νίκου Νικολάου, στην οποία ξεναγηθήκαμε και μας προσφέθηκαν γλυκά και αναψυκτικά . Κατόπιν περνώντας έξω από το σπίτι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, φθάσαμε στο Μουσείο Χρήστου Καπράλου, όπου και ξεναγηθήκαμε στους χώρους έκθεσης των έργων του αλλά και στα εργαστήριά του. Μετά περάσαμε εξωτερικά από το σπίτι, όπου πέρασε μερικά χρόνια της ζωής του ο Νίκος Καζαντζάκης γράφοντας. Τέλος, κατευθυνθήκαμε στη νότια περιοχή της Αίγινας και γευματίσαμε στο χωριό Πέρδικα. Το απόγευμα αναχωρήσαμε με το πλοίο από την Αίγινα στις 18.15 και φθάσαμε στον Πειραιά στις 19.45

Στην ημερήσια αυτή επίσκεψη στο όμορφο νησί, μας ξενάγησε  η κα Μαριλίζα Αναστασιάδη ξεναγός και μέλος μας. Συνόδεψε η Πρόεδρος του Σωματείου μας κα Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου.

Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του λιμανιού της Αίγινας δεσπόζει η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον κυβερνήτη, που προσέδωσε νέα πνοή στον ιστορικό αυτό τόπο.

 

Μέσα στο Ναό ακόμη δεσπόζει στην πιο τιμητική θέση, απέναντι από τον επισκοπικό θρόνο, το στασίδι του Ιωάννη Καποδίστρια, μετά την δολοφονία του οποίου στο Ναύπλιο έκλεισε με ένα μικρό κιγκλίδωμα.