20/09/2020

Ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Χαλκίδας

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου μια ομάδα μελών του Σωματείου επισκέφθηκε την Εύβοια και συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, τον μεσαιωνικό πύργο του Βασιλικού και το οινοποιείο Avantis.

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού Βασιλικό, δεσπόζει ένας ογκώδης τετράγωνος πύργος από τους μεγαλύτερους της Εύβοιας, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα (2010) και βρίσκεται πλέον σε πολύ καλή κατάσταση. Η κατασκευή του ανάγεται προς το τέλος του 14ου αιώνα ή στις αρχές του 15ου, περίοδο κατά την οποία είχαν επικρατήσει πλήρως οι Ενετοί και είχαν οριστικοποιήσει αυτόν τον τύπο τετράγωνων και ψηλών πύργων στην Εύβοια. Ένας τυπικός πύργος της Εύβοιας αυτής της εποχής, έχει έντονα αμυντικό χαρακτήρα, ενώ είναι και η έδρα του ευγενούς στον οποίο παραχωρήθηκε η γύρω περιοχή σε αντάλλαγμα στρατιωτικής υπηρεσίας. Στο ισόγειο αποθηκεύεται η αγροτική παραγωγή από τα κτήματα που καλλιεργούν οι πάροικοι. Στον πρώτο όροφο συναθροίζονται ο φεουδάρχης και οι υποτελείς του, ενώ οι υπηρέτες, οι τεχνίτες, οι αγρότες και η φρουρά ζουν γύρω από τον πύργο για λόγους προστασίας.

Καθώς ο πύργος διατηρούσε την αυθεντική του είσοδο στον πρώτο όροφο σε ύψος 7μ., όπου η πρόσβαση τότε γινόταν με ξύλινες κλίμακες, κατασκευάσθηκε εξωτερικό μεταλλικό κλιμακοστάσιο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των επισκεπτών στο εσωτερικό. Οι κατασκευές που εξυπηρετούσαν τις οικιστικές ανάγκες του φεουδάρχη και των ενοίκων, όπως η εστία, το προσκυνητάρι και το αποχωρητήριο-καταχύστρα συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν.

Στον Πύργο, οι Φίλοι ξεναγήθηκαν από τον κ. Φίλιππο Σαββίδη, φύλακα του χώρου.

To οινοποιείο βρίσκεται στο Ληλάντιο. Πρόκειται για μία αμπελουργική παραδοσιακά περιοχή που οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα την ονομάζουν Αμπέλια. Ανάμεσα σε αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες, εμφιαλώθηκε  το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς από τον Απόστολο Μούντριχα στις 5 Μαρτίου 1994. Ο κρύος χειμώνας, το ζεστό καλοκαίρι και το ξηρό φθινόπωρο βοηθούν την άριστη φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου οι κρύοι άνεμοι που πνέουν από τον βορρά από το όρος Δίρφη (1743m.), στεγνώνουν τα φύλλα των αμπελώνων, αποφεύγοντας έτσι την ανάπτυξη ασθενειών. Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός μοναδικού terroir, του μικροκλίματος των αμπελώνων του Κτήματος Αβαντίς. Οι ποικιλίες που έχουν φυτευτεί είναι γηγενείς ευβοϊκές αλλά και διεθνείς.

Το οινοποιείο διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου ψυχόμενο για την διευκόλυνση της κρυοεκχύλισης, χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Παράγονται λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά.

Οι Φίλοι δοκιμάσαμε 5 ετικέτες, αλλά και τα καλλυντικά από φρέσκα φυσικά προϊόντα σε συνδυασμό με τα προϊόντα της αμπέλου.

Μαρία Μπενία