06/03/2019

Ημερήσια εκδρομή στο Αίγιο

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου οι Φίλοι κάναμε μια ημερήσια εκδρομή στο Αίγιο.

Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, το οποίο υπήρξε το κτίριο της αγοράς της πόλης. Μας ξενάγησε εξαιρετικά ο κ. Ανδρέας Βόρδος, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Αχαΐας. Είδαμε εκθέματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως και τα ύστερα γεωμετρικά χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από την πόλη του Αιγίου καθώς και από τις άλλες αρχαίες πόλεις της Αιγιαλείας, αλλά και από μικρότερους αταύτιστους αρχαίους οικισμούς της περιοχής.

Κοντά στο μουσείο είδαμε τον Ι. Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος, από αρχιτεκτονικής πλευράς, είναι ο πιο ενδιαφέρων ναός της πόλης. Ο ναός καταστράφηκε από τον σεισμό του 1861 και ο νέος βασίστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ (όπως οι περισσότεροι παλαιοί ναοί του Αιγίου). Δυστυχώς  είναι σχεδόν ετοιμόρροπος και παραμένει γεμάτος σκαλωσιές μετά το μεγάλο σεισμό του 1995.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Πολιούχο της πόλης την Παναγιά Τρυπητή, κτισμένη πάνω σε αρχαιότερο λατρευτικό  κτίσμα, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα), στην παραλία του Αιγίου, σε απόκρημνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχει και Αγίασμα με μαρμάρινη κρήνη και όμορφος και περιποιημένος κήπος. .

Γευματίσαμε σε εστιατόριο της περιοχής και μετά επισκεφθήκαμε το Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης επίσης έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος ναός της πόλης. Θεμελιώθηκε γύρω στα 1898, σε θέση παλαιοτέρου ναού που κατέρρευσε στο σεισμό του 1861.  Από τον ναό εκείνο προέρχεται το τέμπλο με τις ναζαρηνής τεχνοτροπίας εικόνες.

Επιστέψαμε στην Αθήνα αργά το απόγευμα.

Αθηνά Κυρτάτα