06/03/2020

Ημερήσια εκδρομή στον Ορχομενό

Οι Φίλοι, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού και στις Ιερές Μονές Σκριπούς και Αγίου Νικολάου καθώς και στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Γλα.
Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο έγινε από την αξιόλογο αρχαιολόγο Πηνελόπη Κουρκούτη και στις Μονές από τους εφημέριους των ναών.
Η αρχαία πόλη ήταν ένα σημαντικό Μυκηναϊκό κέντρο. Τα τείχη της πόλης κατεστράφησαν ολοκληρωτικά από τους Θηβαίους, που ήταν σε διαρκή διαμάχη μεταξύ τους.
Δύο αξιόλογα μνημεία υπάρχουν και διασώζονται εν μέρει σε αυτό το χώρο.
ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΎΟΥ (13ος αι π. Χ.): Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα δείγματα ταφικής αρχιτεκτονικής της Μυκηναϊκής περιόδου και συγκρίνεται με το θολωτό τάφο του Ατρέως στις Μυκήνες. Στο πλευρικό δωμάτιο διατηρείται σε άριστη κατάσταση η ανάγλυφη οροφή με σπείρες και φυτικά θέματα. Στο κέντρο της θόλου υπάρχει ορθογώνιο ταφικό μνημείο ελληνιστικής περιόδου.
ΘΕΑΤΡΟ που οικοδομήθηκε προς το τέλος του 4ου αι π. Χ. Διατηρείται το κοίλο με τα εδώλια για τους θεατές, η ορχήστρα, μέρος της σκηνής και σώζονται τα έδρανα της προεδρίας που έφεραν ανάγλυφο διάκοσμο. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι μ. Χ.). Φιλοξενούσε τα Χαριτήσια, που ήταν μουσικοί, θεατρικοί, ποιητικοί και ρητορικοί αγώνες προς τιμή των Χαρίτων, γυναικείες θεότητες της φύσης και της εφορίας.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΉ ΑΚΡΌΠΟΛΗ ΓΛΑ: Είναι χτισμένη επάνω σε ένα απόκρημνο βράχο στην ανατολική πλευρά της Κωπαΐδας. Το πλάτωμα οχυρώθηκε στους Μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος περικλείοντας έκταση 200 στρεμμάτων, δηλαδή δεκαπλάσια της Ακρόπολης των Αθηνών και επταπλάσια της Ακρόπολης των Μυκηνών.
Η Μονή της Παναγίας Σκριπούς είναι κτίσμα του 9ου αι μ. Χ., το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
Στην τοιχοδομία του έχει χρησιμοποιηθεί έτοιμο αρχαίο υλικό, το οποίο προέρχεται από τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι, έχουν τοποθετηθεί σπόνδυλοι κιόνων, επιτύμβιες στήλες και εντοιχισμένες επιγραφές, που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο.
Το σπουδαιότερο είναι το κατακόρυφο ηλιακό ρολόι, σκαλισμένο σε μια μαρμάρινη επιφάνεια στη νότια πλευρά του ναού.
Μονή Αγίου Νικολάου στα Καμπιά (11ος αι μ. Χ.): Ένας εντυπωσιακός ναός, σχεδιασμένος όπως η Μονή του Οσίου Λουκά, αλλά σε μικρότερο μέγεθος.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα ημέρα όπως πάντα με τους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη.

Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας