19/09/2022

Επίσκεψη με ξενάγηση στην περιοδική έκθεση Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλ. Σούτσου

Στις 19 Σεπτεμβρίου μία ομάδα Φίλων του Μουσείου Μπενάκη επισκέφθηκαμε την έκθεση “ Κ. Παρθένης, η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του” στην Εθνική Πινακοθήκη και ξεναγήθηκε θαυμάσια από την κ. Μαρία Τομαζάνη.
Όπως γράφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης “Ολόκληρη τη φύση την έχει επηρεάσει το συναίσθημα. Τα πουλιά, οι πεταλούδες, τα λουλούδια αισθάνονται την αλλαγή που υφίσταται η γη. Τα πουλιά κελαηδούν. Το συναίσθημα γίνεται ορατό, εμφανίζεται με διάφορες μορφές στο χρώμα των φυλλωμάτων, στις κορυφές των κυπαρισσιών, όταν ξεσπά καταιγίδα… Τα μάτια μας ανακαλύπτουν τις διαφορετικές τοποθετήσεις και τροποποιήσεις της μορφής που κλυδωνίζεται από το συναίσθημα -όλα αυτά τα προσλαμβάνει το πνεύμα μας, αυτό μας τα υπαγορεύει και όχι η όραση. Η αίσθηση των αξιών που διαθέτουμε θα ανακαλύψει την ακρίβεια ανάμεσα στις διαφορές των τόνων ανάμεσα στο κίτρινο της άμμου και στο χρυσό του ουρανού τον βαθμό της διαφάνειας ή της αδιαφάνειάς τους καθώς επίσης και τη διαφορά μεταξύ μορφής και χρώματος της θάλασσας του ουρανού και της ακτής.” Παρθένης “Τετράδιον”, σελ 52,53.

Κείμενο: Τίνα Στέα