26/09/2017

Έκθεση γλυπτικής “Φωκίων Ρωκ” & ζωγραφικής “Μίκης Ματσάκης”.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 οι «Φίλοι» επισκεφθήκαμε το Μέγαρο  Εϋνάρδου στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 20 στην Ομόνοια, το οποίο ανήκει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), για να ξεναγηθούμε στις εκθέσεις των έργων δύο σπουδαίων καλλιτεχνών του γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ (1891-1945) και του ζωγράφου Μίκη Ματσάκη (1900-1978). Η ξενάγησε προσφέρθηκε από τη γνωστή μουσειολόγο κ. Σοφία Πελοποννησίου.

Ο Φωκίων Ρωκ έχει σμιλέψει τη μορφή του νεκρού οπλίτη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, τη μαρμάρινη προτομή του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στον Εθνικό Κήπο και πολλά άλλα. Τώρα στο ΜΙΕΤ εκτίθενται εξαιρετικά γλυπτά, προσωπογραφίες του ιδίου φιλοτεχνημένες από γνωστούς ζωγράφους και λίγα έγγραφα από το αρχείο του καλλιτέχνη. Αυτά όλα είναι μέρος της συλλογής, που έχει δωρηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα από το γυιό του γλύπτη και παλαιό Πρόεδρο του εξηντάχρονου (1957-2017) Σωματείου μας, Νικόλαο Ρωκ-Μελά (1937-2015).

Ο Μίκης Ματσάκης μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, έζησε και δημιούργησε στον 20ο αιώνα. Σπούδασε στο Μόναχο, οι πολιτικές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν προς ένα κοινωνικό ρεαλισμό, συνδυάζοντας τεχνοτροπικά στοιχεία από ζωγράφους όπως ο V. Van Gogh και ο Δ. Γαλάνης. Στην πορεία όμως άλλαξε σε μία πιο εξπρεσιονιστική γραφή με ιμπρεσιονιστικές χρωματικές τάσεις. Το εξαιρετικό και ποικίλο έργο του ζωγράφου (ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά, αγιογραφικές μελέτες και μακέτες κ.λπ.), που εκτίθενται τώρα στο Μέγαρο Εϋνάρδου είναι η συλλογή του, που έχει δωρηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα από τον γυιό του Γιάννη Ματσάκη.

Στη συνέχεια η ακούραστη κ. Πελοποννησίου ξενάγησε τους Φίλους και στο μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Κατίνα Παξινού – Αλέξης Μινωτής με ενθύμια, φωτογραφίες κ.λπ. και των δύο κορυφαίων ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, που βρίσκεται στο ίδιο κτήριο.

Την ευχαριστούμε θερμά για όλα.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου