27/09/2018

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος «Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906-1966) – Χαρακτική»

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργήθηκε το 2010 και στεγάζεται στο κτήριο επί της οδού Αμερικής 3 στο κέντρο των Αθηνών.  Αποτελεί σημαντικό κέντρο για την ανάδειξη του ρόλου, των λειτουργιών και της συμβολής της Τράπεζας στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.  Στο χώρο του λειτουργούν η μόνιμη έκθεση, αλλά και περιοδικές εκθέσεις.

Το Σωματείο μας επισκέφθηκε το Μουσείο το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έκθεση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (1906-1966) ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ. Η συμβολή του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη στη σχεδίαση χαρτονομισμάτων και αξιών υπήρξε καθοριστική. Από το 1939 έως το θάνατό του το 1966, θεμελίωσε τις βασικές αρχές που ενστερνίστηκαν οι επόμενες γενιές σχεδιαστών. Με πειθαρχία, σχολαστικότητα, ζήλο και αγάπη για την τέχνη της χαρακτικής, κατόρθωσε να προσδώσει ελληνικότητα στο χαρτονόμισμα, αλλά και αισθητική αξία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό τα βιογραφικά στοιχεία του Κορογιαννάκη, στη συνέχεια αναδεικνύεται η σχέση του καλλιτέχνη με την Τράπεζα της Ελλάδος και η συμβολή του στη σχεδίαση και χάραξη τραπεζογραμματίων. Είδαμε προσχέδια τραπεζογραμματίων που εκτίθενται για πρώτη φορά, καθώς και όλα τα εκτελεσμένα τραπεζογραμμάτια που σχεδίασε και αποτελούν μέρος της εγχώριας τέχνης και της οικονομικής ιστορίας. Επίσης είδαμε βιβλία και λευκώματα που εικονογράφησε ο καλλιτέχνης καθώς κα τα πιο αντιπροσωπευτικά του χαρακτικά.

Ευχαριστούμε τον κο Μάνο Κορδάκη, προϊστάμενο του Μουσείου και των Συλλογών, για την ξενάγηση που μας πρόσφερε και συνιστούμε σε όσους δεν ήταν μαζί μας, να επισκεφθούν αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση.

Nίκος Καρράς