20/01/2022

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής. Από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός»

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 άρχισε το τριμηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων (Ιανουάριος-Μάρτιος) του Σωματείου μας. Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής. Από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός», στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Η άψογη ξενάγηση στην εξαιρετική αυτή έκθεση έγινε από την επιμελήτριά της δρα Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Ιστορικό Τέχνης.

Η κ. Τσιγκάκου μας μίλησε στην αρχή γενικά για τα έργα της έκθεσης, τα οποία παρουσιάζουν ποικιλία θεμάτων, φιλελληνικού βεβαίως περιεχομένου, τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από σπουδαίους ευρωπαίους ζωγράφους, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνος Θεόδωρου Βρυζάκη.

Στη συνέχεια η κ. Τσιγκάκου είπε ότι κατά τον 19ο αιώνα η αποδεκτή από το κοινό ζωγραφική ήταν κυρίως αυτή, η οποία είχε ως κύρια θέματα την αρχαιολατρεία και τη χριστιανική θρησκεία. Αυτής της τάσης πίνακες περιλαμβάνει η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, σε σχέση βεβαίως με τον φιλελληνισμό κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και μετά. Οπότε οι Φίλοι θαυμάσαμε πίνακες και των δύο τάσεων, από τους δανούς ζωγράφους M.C.W. Rorbye και P.M. Monsted, τους γερμανούς L. Guterbock, K.J.Fr Cretius, τους Ιταλούς Fr. Podesti, Ludovico Lipparini, Fr. A. Fr. Pige, τους άγγλους G.P. Reinagle, H.N. O’Neil, τον γάλλο P. Bonirote κ.λπ. Το μοτίβο της εξαιρετικής αυτής έκθεσης είναι οι τέσσερεις λέξεις που γράφονται από τον ετοιμοθάνατο Σπύρο Δαγλιόστρο «Μήτηρ θνήσκω υπέρ Πατρίδος» 1821, όπως εμφανίζονται στον πίνακα με τον ετοιμοθάνατο αγωνιστή.

Η έκθεση είναι άκρως ενδιαφέρουσα και μετά από την ξενάγηση της κυρίας Τσιγκάκου  αξίζει να την επισκεφθεί κανείς πολλές φορές.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου, Φάνης Ματσούκας