16/02/2018

Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης, ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» του – Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, επίσκεψη-ξενάγηση με τους Φίλους στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), στην έκθεση-αφιέρωμα με θέμα, Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης, ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» του.
Η έκθεση προβάλλει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του, ενώ μέσα από φωτογραφίες, χειρόγραφα και ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό επιχειρείται μια ουσιαστική προσέγγιση της προσωπικότητάς του.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με μια πλειάδα έργων του («Προμηθέας», «Καποδίστριας», «Κούρος», «Νικηφόρος Φωκάς», «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Χριστόφορος Κολόμβος» «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» «Ο καπετάν Μιχάλης» «Ο τελευταίος πειρασμός» «Αναφορά στον Γκρέκο» «Ασκητική», «Συμπόσιο») μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες, προβάλλοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα του συγγραφέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τόσο στα πολυάριθμα ταξίδια του σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σινά, Ιαπωνία και Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Ιερουσαλήμ και Κύπρο) όσο και σε εμβληματικές μορφές, όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Νίτσε, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν κ.ά., σε πρόσωπα, εμπειρίες και βιώματα δηλαδή που αποτέλεσαν παράγοντες που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τις πηγές έμπνευσής του.
Ο Νίκος Καζαντζάκης αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.
Η εξαιρετική ξενάγηση έγινε από τον Νίκο Μαθιουδάκη Διδάκτορα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και λογοτεχνικής υφολογίας και μελετητή του όλου έργου του Νίκου Καζαντζάκη. 

Συνοδεία και φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.