13/12/2018

Ομιλία: «Ίων Δραγούμης: Η ζωή, οι ιδέες και η πνευματική παρακαταθήκη του»

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που αφορούσε τη ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη, στο αμφιθέατρο του Mουσείου Μπενάκη. Ομιλητές ήταν ο συγγραφέας και μέλος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», Νίκος Καρράς κι ο υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής θεωρίας, Σταμάτης Μαμούτος.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Νίκος Καρράς, ο οποίος μίλησε για την ζωή και για την ιστορική σημασία της δράσης του Ίωνα Δραγούμη. Ο κύριος Καρράς παρέθεσε πολλές λεπτομέρειες και υποστήριξε τα επιχειρήματά του με αναγνώσεις αποσπασμάτων από κείμενα του Δραγούμη, καθώς κι από την δευτερογενή βιβλιογραφία.

Στην συνέχεια μίλησε ο Σταμάτης Μαμούτος. Η ομιλία του κυρίου Μαμούτου είχε ως θέμα την πολιτική σκέψη του Ίωνα Δραγούμη και το πώς αυτή τροφοδοτήθηκε από την παρακαταθήκη των ιδεών του ελληνικού Ρομαντισμού. Αφού αρχικά έκανε μια περιγραφή των ιδεολογικών συσχετισμών της Ελλάδας του 19ου αιώνα, στην συνέχεια, ο κύριος Μαμούτος, προχώρησε σε μια συνοπτική περιγραφή του ρομαντικού φαινομένου, όπως αυτό εμφανίστηκε στον ελληνικό πνευματικό κόσμο. Έπειτα αντιστοίχισε με παραδείγματα ορισμένα γνωρίσματα του πολιτικού Ρομαντισμού στην σκέψη του Ίωνα Δραγούμη.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά από δυο ώρες κι εφόσον οι δυο ομιλητές απάντησαν στα ερωτήματα που τους είχαν τεθεί.