20/03/2018

Ομιλία με θέμα: «Γεώργιος Μπονάνος – Ο γλύπτης που γράφει εθνικά ποιήματα με το μάρμαρον»

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στις 19.30 στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσία της Προέδρου του κ. Ειρήνης Γερουλάνου, του Μέλους της Διοικητικής Επιτροπής κ. Άγγελου Δεληβορριά, Ακαδημαϊκού και του Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Γιώργη Μαγγίνη, οι εγγονές του μεγάλου κλασικιστή γλύπτη Γιώργου Μπονάνου κ.κ. Μαρία Γαβρίλη και Σοφία Μπονάνου, έκαναν μια εξαιρετική παρουσίαση του έργου του παππού τους. Υπό μορφήν διαλόγου και με την προβολή διαφανειών από τα κυριότερα γλυπτά του καλλιτέχνη, ξεδίπλωσαν μια ολόκληρη καλλιτεχνική ζωή γεμάτη χαρές, επιτυχίες, βραβεία αλλά και απογοητεύσεις και πικρία. Ευχαριστούμε θερμά και τις δύο ομιλήτριες εκλεκτές επιστήμονες.

Ο Γεώργιος Μπονάνος υπήρξε από τους παραγωγικότερους γλύπτες της εποχής του, έχοντας φιλοτεχνήσει εκατοντάδες έργα: ανδριάντες, ταφικά μνημεία, ηρώα, προτομές, αντίγραφα αρχαίων γλυπτών αλλά και ελεύθερες συνθέσεις. Τα έργα του βρίσκονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στην Κύπρο (Λευκωσία, Λάρνακα) και στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια, Κάιρο).
Γεννήθηκε στο Βουνί Ληξουρίου το 1863. Σπούδασε γλυπτική στο Σχολείο των Τεχνών με τον Λεωνίδα Δρόση, δουλεύοντας παράλληλα στο εργαστήριο του Δημητρίου Φιλιππότη. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Ρώμης ως μαθητής των Αντόνιο Αλλεγκρέτι (1840-1918) και Τζιρόλαμο Μασίνι (1840-1885). Το 1888 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άνοιξε εργαστήριο γλυπτικής.

Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.