14/11/2019

Ομιλία του κ. Νίκου Βασιλάτου, δικηγόρου – συγγραφέως

Την 14η Νοεμβρίου έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, διάλεξη του συγγραφέα-δικηγόρου ε.τ. και μέλους του Δ.Σ. των «Φίλων του Μουσείου Μπενάκη», Νίκου Βασιλάτου, με θέμα «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ελλάς και οι Συνθήκες Βερσαλλιών και Σεβρών».
Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα στο κατάμεστο από ακροατές αμφιθέατρο, παρουσιάζοντας παράλληλα και σπάνιες εικόνες και φωτογραφίες της εποχή εκείνης.
Εξήγησε την πολύ μεγάλη αξία, την οποία είχε για την Ελλάδα, η Συνθήκη των Σεβρών και τα οφέλη που αποκόμιζε η χώρα από αυτήν. Δυστυχώς όλα αυτά ανατράπηκαν από την Μικρασιατική Καταστροφή και τούτο διότι ο Μουσταφά Κεμάλ είχε μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τρίτες δυνάμεις, ενώ η Ελλάδα όχι.
Αναφέρθηκε ακόμη ο ομιλητής, στη γέννηση των σημερινών κρατών της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με όσα προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών. Εξήγησε ακόμα τον νεοοθωμανισμό ο οποίος αναβιώνει στη σημερινή Τουρκία και γίνεται αποδεκτός απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου, με την αιτιολογία ότι, «αφού η Συνθήκη των Σεβρών δεν έγινε ποτέ δεκτή από τον Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, κακώς διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Νίκος Βασιλάτος