27/04/2018 έως 01/05/2018

Πενταήμερη αεροπορική εκδρομή στην Ανατολική Κρήτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πενταήμερη αεροπορική εκδρομή των Φίλων στην ανατολική Κρήτη από 27/4- 1/5/18.

1η μέρα (27 /4) : ΓΟΡΤΥΝΑ – ΦΑΙΣΤΟΣ

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη και ξενάγηση στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας, 45 χλμ νότια του Ηρακλείου , σε μια περιοχή που κατοικούνταν από το 3.000 π.Χ και κατά την Μινωική εποχή εξελίχτηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Επίσης στη Φαιστό (δυτικά της Γόρτυνας) στο Μινωικό Ανάκτορο που αντιστοιχεί σε ακμάζουσα πόλη που αναπτύχθηκε στην έφορη πεδιάδα της Μεσσαράς κατά τους προιστορικούς χρόνους δηλ. από το 6.000 π.Χ μέχρι και τον 1Ο αιώνα π.Χ. σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. Καταλήξαμε στα Μάταλα όπου και γευματίσαμε.

2η μέρα (28 /4) : ΑΡΧΑΝΕΣ- ΑΝΩΓΕΙΑ – ΖΩΜΙΝΘΟΣ

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη και ξενάγηση στην Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών στη συνοικία Τζαμί της κωμόπολης και στον ανασκαπτόμενο χώρο της Τουρκογειτονιάς . Στη συνέχεια μετάβαση στο Ψηφιακό Μουσείο Ανωγείων όπου ξεναγηθήκαμε στον μινωικό πολιτισμό με τη βοήθεια της τεχνολογίας από τον εξαιρετικό αρχαιολόγο Γιώργο Καλομοίρη. Ακολούθησε επίσκεψη στον σημαντικό Αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου, όπου υπήρχε ένας ακμαίος μινωικός πολιτισμός (1900-1400 π.Χ) . Ο χώρος αυτός ανασκάφθηκε από τον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη (1936-2010) και σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται να διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμα και θα φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα που θα εμπλουτίσουν τη γνώση μας για τον μινωικό πολιτισμό.

3η μέρα (29 /4) : ΚΝΩΣΣΟΣ – ΣΗΤΕΙΑ – ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη και ξενάγηση στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, μιας σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αιώνα π.Χ Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Ενδιαφέροντες και οι μύθοι που το συνοδεύουν: του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. 
Ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας όπου ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά από τον αρχαιολόγο Καθηγ. ΕΚΠΑ κ.Γιάννη Παπαδάτο, στα ενδιαφέροντα εκθέματα από όλες τις περιοχές της Επαρχίας Σητείας καλύπτοντας μια περίοδο περίπου 4.000 ετών, από το 3.500 π.χ. μέχρι το 500 μ.Χ. Εντυπωσιαστήκαμε από περίφημο χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο του λεγόμενου «Κούρου του Παλαικάστρου».
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη μονή Τοπλού, ένα ξακουστό μοναστήρι στην ανατολική πλευρά της Κρήτης , 10χλμ ανατολικά της Είναι μονή σταυροπηγιακή. Η Μονή βρισκόταν σε ακμή τον 14ο και τον 15ο αιώνα, όπως προκύπτει από το μεγάλο αριθμό σημαντικών βυζαντινών εικόνων εκείνης της περιόδου.

4η μέρα (30 /4) : ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ– ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ- ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη και ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου που ιδρύθηκε το 1953 και παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη σύγχρονη εποχή. Έχει μόνιμα συλλογές κεραμικών και γλυπτών από τη Α’ Βυζαντινή περίοδο. Επίσης Νομισματική συλλογή & Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή συλλογή. Αντικείμενα από τη περίοδο της επανάστασης και μέχρι την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ,Πινακοθήκη με προσωπογραφίες Κρητών αγωνιστών κ.α
Ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου ξεναγηθήκαμε από την αρχαιολόγο κα Ελένη Τζιράκη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1937 και 1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού – είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά (15 χλμ από το Ηράκλειο). Το 2009, ανακαινίστηκε ριζικά, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. Η Έκθεση εμπλουτίστηκε με νεότερα «καζαντζακικά» αποκτήματα, εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τεχνολογικά μέσα, δημιουργώντας έτσι την εικόνα ενός σύγχρονου και δυναμικού μουσείου.
Τέλος το απόγευμα, αμέσως μετά το γεύμα περιηγηθήκαμε το Ιστορικό κέντρο Ηρακλείου με ξεναγό την κα Κάλια Νικολιδάκη. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων της Κρήτης, που δείχνουν την μεγάλη της ακμή στα χρόνια αυτά. Όπως η Λότζια , που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και μέρος των Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Η Λότζια, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης που θεωρείται το κομψότερο βενετσιάνικο μνημείο. Νότια της Λότζιας, είναι η βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 και ήταν ο καθεδρικός Ναός της Κρήτης. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την Εκκλησία, βρίσκεται το περίτεχνο σιντριβάνι, γνωστό με το όνομα «Λιοντάρια» με τον εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμό του με θέματα του ζωικού βασιλείου και της θάλασσας. Κτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, για να στολίσει την πλατεία αλλά και να προσφέρει πολύτιμο νερό στην μεγάλη πολιτεία.

5η μέρα (1 /5) : ΤΑΦΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ – ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο τάφο του σπουδαίου κρητικού λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Ηρακλείου, πάνω στα ενετικά τείχη στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, με θέα όλη την πόλη του Ηρακλείου. Ο τάφος είναι απλός, με μεγάλο ξύλινο σταυρό και μια επιγραφή που ο ίδιος είχε ζητήσει να γράψουν: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
Ακολούθησε επίσκεψη στη Σπιναλόγκα Λασιθίου και ξενάγηση έξω από την κεντρική πύλη – που ήταν κλειστή λόγω Πρωτομαγιάς – αλλά και περιμετρικά του νησιού με το καΐκι.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Άγιο Νικόλαο , την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου όπου και γευματίσαμε εξαιρετικά, με θέα την περίφημη Βουλισμένη λίμνη της πόλης.
Νωρίς το απόγευμα αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, για την προγραμματισμένη μας πτήση επιστροφής.

Συνοδός & φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.