25/10/2016 έως 29/10/2016

Πενθήμερη αεροπορική εκδρομή στην Κρήτη (Χανιά – Ρέθυμνο)

 

Παραμονές της επετείου του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου ‘40 και συγκεκριμένα από Τρίτη 25 έως Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήσαμε την πενθήμερη αεροπορική εκδρομή μας στην Κρήτη (Χανιά – Ρέθυμνο).

Με την άφιξή μας στα Χανιά, πρώτος μας  σταθμός ήταν οι Τάφοι των Βενιζέλων  και το πατρικό σπίτι  του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα (ιστορικό προάστιο των Χανίων), που λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην Ι. Μ. Αγίας Τριάδος ή Μονή Τζαγκαρόλων (17ος αι.) η οποία είναι ένα από τα ομορφότερα και πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης όπου και ξεναγηθήκαμε από ηγούμενο της μονής. Μετά, περνώντας από το πανέμορφο φαράγγι του Ελευθερίου Βενιζέλου με τα «Κρι-Κρι», επισκεφθήκαμε την παλαιά αρχοντική κατοικία του στo Θέρισο, την οποία χρησιμοποιούσε ως αρχηγείο κατά τη διάρκεια του κινήματος του 1905.

Τη δεύτερη μέρα περπατήσαμε  στην όμορφη πόλη των Χανίων. Πρώτα επισκεφθήκαμε την Μονή Αγίου Νικολάου Δομινικανών (πλατεία Σπλάντζιας) στη συνέχεια τη Μητρόπολη Χανίων και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου και λειτουργεί ως Μουσείο από το 1963, όπου και ξεναγηθήκαμε. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε  προς το Μάλεμε, όπου βρίσκεται το Γερμανικό Νεκροταφείο και προς το Κολυμπάρι. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε  στην Ι. Μ. της Παναγίας της Οδηγήτριας, γνωστή ως Μονή κυρά-Γωνιάς. Κατόπιν επισκεφθήκαμε  το χωριό Ομαλός, μικρό γραφικό χωριό στη μέση του ομώνυμου οροπεδίου και φθάσαμε μέχρι τη θέση Ξυλόσκαλο, από όπου αρχίζει και το γνωστό φαράγγι της Σαμαριάς.

Την τρίτη μέρα αναχωρήσαμε για να εξερευνήσουμε τη νότια πλευρά της Κρήτης. Στη διαδρομή μας σταθήκαμε πρώτα στο παραδοσιακό χωριό Βρύσες, περάσαμε το χωριό Βάμος και κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Ασκύφου, παραδοσιακό σφακιανό χωριό κάτω από τα Λευκά Όρη. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το επιβλητικό Φραγκοκάστελλο (14ος αιώνας) και  γευματίσαμε στα ιστορικά Σφακιά.

Την τέταρτη μέρα αναχωρήσαμε για την περιοχή του Ρεθύμνου, όπου επισκεφθήκαμε  και ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και στον Αρχαιολογικό Χώρο από τον επικεφαλής της πολυετούς ανασκαφής, Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Σταμπολίδη. Το Μουσείο εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο και φιλοξενεί ευρήματα από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ. Στο τέλος της ξενάγησης το Μουσείο μας είχε μία έκπληξη , κέρασμα με τσικουδιά και παραδοσιακά εδέσματα με συνοδεία χορευτικού συγκροτήματος με τοπικές στολές, σε κατάστημα της περιοχής. Επιστρέφοντας στα Χανιά επισκεφθήκαμε το Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα.

Την πέμπτη μέρα  αναχωρήσαμε με κατεύθυνση προς την Ι. Μ. Πρεβέλης, όπου και ξεναγηθήκαμε. Μετά φθάσαμε στο Ρέθυμνο και επισκεφθήκαμε  το Φρούριο της Φορτέτσα, που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1573. Αφού γευματίσαμε σε εστιατόριο της περιοχής κατευθυνθήκαμε προς το αεροδρόμιο των Χανίων, για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

Γιώργος Πισιμίσης