02/06/2017 έως 06/06/2017

Πενθήμερη εκδρομή στη Βέροια – Νάουσα – Βεργίνα – Δίον

Παρασκευή 2 – Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πενθήμερη εκδρομή στη Βέροια – Νάουσα – Βεργίνα – Δίον

Παρασκευή 2/6:  Αναχώρηση στις 08.00 από Πλ. Ρηγίλλης και με  δύο ενδιάμεσες στάσεις (ελαφρύ γεύμα στη Λεπτοκαρυά), άφιξη στη Βέροια κατά τις 16.00. Ξενάγηση από Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βεροίας, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής και στη συνέχεια μετάβαση  στο ξενοδοχείο μας, Μακεδονία (3*), στο κέντρο της Βέροιας. Το βράδυ ελεύθερο.

Σάββατο 3/6: Μετά το πρωινό αναχώρηση για την περιοχή της Νάουσας. Ξενάγηση  στους περίφημους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων, όπου διασώζεται εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφικός διάκοσμος των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων καθώς και στο θέατρο της αρχαίας Μίεζας. Κατόπιν θα ξεναγηθούμε στη Σχολή του Αριστοτέλους στη Μίεζα, όπου μέσα σε παραδεισένιο τοπίο διατηρούνται τα κατάλοιπα του χώρου διδασκαλίας του Αλεξάνδρου και των ομηλίκων του από το μεγάλο φιλόσοφο. Στη συνέχεια θα φθάσουμε στη Νάουσα, κάνοντας μια στάση στο γραφικό πάρκο της πόλης. Θα περιηγηθούμε τις ιστορικές συνοικίες της και τα χαρακτηριστικά βιομηχανικά κτήρια του “Μάντσεστερ των Βαλκανίων”. Θα γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο και το απόγευμα θα περπατήσουμε στο βραβευμένο το 1997 με Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, άλσος του Αγίου Νικολάου. Μετά θα επιστρέψουμε στη Βέροια. Το βράδυ ελεύθερο. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τον κ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο.

Κυριακή 4/6: Μετά το πρωινό θα ξεναγηθούμε στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το οποίο στεγάζεται στο Μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα. Εκεί παρουσιάζονται τα κύρια στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από το παράδειγμα της Βέροιας, μιας πόλης της περιφέρειας της αυτοκρατορίας με σημαντική ιστορία και αξιόλογο μνημειακό πλούτο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την παλαιά Μητρόπολη και επιλεγμένους βυζαντινούς ναούς της Βέροιας. Θα ξεναγηθούμε από Αρχαιολόγο της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων. Θα γευματίσουμε και θα περπατήσουμε στο πάρκο Ελιά. Το απόγευμα θα περιηγηθούμε τη Μπαρμπούτα (μοναδικό δείγμα ακέραιου οικιστικού συνόλου εβραϊκής Κοινότητας στον ελλαδικό χώρο). Το βράδυ ελεύθερο.

Δευτέρα 5/6: Μετά το πρωινό θα μεταβούμε στη Βεργίνα και θα ξεναγηθούμε στους Βασιλικούς Τάφους και στο Ανάκτορο . Μετά θα επιστρέψουμε στη Βέροια. Το βράδυ ελεύθερο.

Τρίτη 6/6: Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο μαζί με τις αποσκευές μας με κατεύθυνση προς το Δίον, την κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Στα μνημεία του χώρου (Ιερό Δήμητρας, Ιερό Ίσιδας, Μεγάλες Θέρμες, Έπαυλη του Διονύσου) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου θα μας ξεναγήσει η κ. Εύα Αλβανού, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.  Θα γευματίσουμε στο Λιτόχωρο (20΄ απόσταση από το Δίον) και θα επιστρέψουμε στην Αθήνα αργά.

Συνοδεύει ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος.

Φωτογραφίες : Γιώργος Πισιμίσης.