13/03/2019 έως 17/03/2019

Πενθήμερο αεροπορικό ταξίδι στην Τεργέστη και τη Βενετία

Αεροπορικό ταξίδι στη Βενετία-Τεργέστη-Βενετία από 13 έως 17 Μαρτίου 2019

Ξεκινήσαμε οι Φίλοι, μια λογική ώρα το πρωί της Τετάρτης 13 Μαρτίου, με πολύ ενθουσιασμό γι’ αυτά που θα δούμε στις δυο όμορφες πόλεις της Ιταλίας. Τη λιγότερο γνωστή Τεργέστη και την πασίγνωστη Βενετία.

Φθάνοντας στη Βενετία συνεχίσαμε οδικώς το ταξείδι μας προς την Τεργέστη. Αργά το απόγευμα επισκεφθήκαμε τον επιβλητικό Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, τον ορθόδοξο ναό της ελληνικής παροικίας. Εκεί μας υποδέχθηκαν η κ. Μαρία Κασωτάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και ο πατέρας Γρηγόριος. Μας μίλησαν και οι δύο για την κατάσταση της Κοινότητας και για την ιστορία του Ι. Ναού. Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στο Μουσείο της Κοινότητας με τα εξαιρετικά εκθέματα, πίνακες, ιερές εικόνες, το μοναδικό επιτάφιο, τα χειρόγραφα κ.λπ. Απέναντι από τον Ι. Ναό βρίσκεται η χάλκινη προτομή του θρυλικού πρωτομάρτυρα της Επανάστασης του 1821, Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή.

Την επομένη ηλιόλουστη μέρα επισκεφθήκαμε το Castello Miramare, το ωραιότατο ανάκτορο του αυτοκράτορα του Μεξικού Μαξιμιλιανού –νεώτερου αδελφού του Φραγκίσκου-Ιωσήφ, αυτοκράτορα της Αυστρίας– και της συζύγου του Καρλότας. Έζησαν εκεί μόνο 4 χρόνια (1860-1864), ως την αναχώρηση του ζεύγους για το Μεξικό, τη μάταιη προσπάθεια του Μαξιμιλιανού να επιβληθεί και την εκτέλεσή του. Μετά την περιήγηση στο οίκημα με τα έπιπλα εποχής και τους πίνακες, θαυμάσαμε τους κήπους, εξαιρετικοί! Κατόπιν επισκεφθήκαμε το ορθόδοξο κοιμητήριο της Τεργέστης. Υπάρχουν εκεί κοιμητήρια και των άλλων δογμάτων (καθολικών, λουθηριανών), καθώς και  εβραϊκό. Στο ορθόδοξο περιλαμβάνονται οι μεγαλοπρεπείς τάφοι όλων των ελληνικών οικογενειών: Μελίγγου, Κωνσταντίνου, των μεγάλων ευεργετών Σκαραμαγκά και άλλων. Το μεσημέρι μας περίμεναν στο Ίδρυμα Σκαραμαγκά, όπου ο τελευταίος απόγονος Ιωάννης κληροδότησε τις συλλογές της οικογένειας στην πόλη της Τεργέστης. Ξεναγηθήκαμε από Υπεύθυνο του Ιδρύματος. Μετά ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος μας συνόδευε, μας ξενάγησε στο ρωμαϊκό ωδείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καθώς και στο Canal Grande, την Piazza della Borsa, την Piazza Unita κ.λπ.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, βρεθήκαμε στην ξακουστή Βενετία. Επισκεφθήκαμε αμέσως την Scuola Grande di San Rocco, όπου ξεναγηθήκαμε εντυπωσιασμένοι απ’ ό,τι εξαιρετικό βλέπαμε, ένα εκπληκτικό σύνολο αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής του περίφημου Tintoretto, γλυπτικής και ξυλογλυπτικής των 15ου και 16ου αι. Μετά, επισκεφθήκαμε τον επιβλητικό γοτθικό ναό του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών του 13ου αιώνα, τη βασιλική της Santa Maria Gloriosa dei Frari, άλλον ένα χώρο με περίφημο γλυπτικό διάκοσμο και με ταφικά μνημεία, τα κυριώτερα των οποίων είναι το περίτεχνο του μεγάλου ζωγράφου Tiziano και το λιτό αριστουργηματικό του σπουδαίου γλύπτη Canova. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην Gallerie dell’ Academia με τις εκπληκτικές συλλογές πινάκων και αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης. Περπατώντας στους δρόμους, τα κανάλια και τις γέφυρες της άλλοτε θαλασσοκράτειρας φτάσαμε στην Piazza San Marco την ώρα του δειλινού, που άναβαν τα φώτα της πόλης, ένα θέαμα μοναδικό.

Το Σάββατο, επίσης ηλιόλουστη μέρα, ξεναγηθήκαμε στον Άγιο Μάρκο, εκπληκτικός! Από τον εξώστη του βλέπεις τη μοναδική πλατεία, ίσως την πλέον πολυφωτογραφημένη πλατεία της Ιταλίας. Ανεβήκαμε μετά στο χώρο που εκτίθενται τα περίφημα χάλκινα άλογα από τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως και με την ξενάγηση του κ. Αρβανιτόπουλου θαυμάσαμε και την τελευταία λεπτομέρεια, εντυπωσιασθήκαμε για άλλη μια φορά από τα έργα που κατασκεύασαν αδελφά χέρια, αλλά βρίσκονται αρπαγμένα στην αλλοδαπή. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο περίφημο Μουσείο Correr. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ποικίλες και εκπληκτικής ομορφιάς πίνακες, κεραμικά, τεκμήρια της ιστορίας της Γαληνοτάτης κ.λπ. Μετά με το πλοιάριο επισκεφθήκαμε το μικρό και γραφικότατο νησάκι της λιμνοθάλασσας, το Burano με τα πολύχρωμα σπίτια του και τις ομορφιές του.

Την Κυριακή, ημέρα της αναχώρησής μας, επισκεφθήκαμε το Campo dei Greci, όπου λειτουργηθήκαμε στον ελληνικό Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ξεναγηθήκαμε από τον κ. Αρβανιτόπουλο στο ενδιαφέρον Μουσείο Μεταβυζαντινών Εικόνων. Για το έργο που επιτελεί στη Βενετία το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών μας μίλησε ο διευθυντής του κ. Γεώργιος Πλουμίδης. Φύγαμε βιαστικά για το αεροδρόμιο, γιατί παρεμβάλλεται και καραβάκι.

Τι κρίμα, πόσο γρήγορα τέλειωσε ένα ονειρεμένο ταξίδι! Θα αναμένουμε όμως κάποιο άλλο, ίσως όμοιο ή και καλλίτερο. Ίδωμεν!

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου