08/03/2018 έως 12/03/2018

Πενθήμερο αεροπορικό ταξείδι στο Λονδίνο

Πέμπτη 8 έως Δευτέρα 12 Μαρτίου

ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ορμώμενοι από τη θαυμάσια έκθεση του Βρετανικού Μουσείου «Charmed lives in Greece Ghika, Craxton, Leigh Fermor» που τιμά το Μουσείο μας και την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε τη Γηραιά Αλβιώνα.
Με την άφιξή μας ξεκίνησε μια περιήγηση στην πόλη του Λονδίνου, όπου είδαμε τα σπουδαιότερα μνημεία και τις σημαντικότερες συνοικίες της παραδοσιακής επιβλητικής πρωτεύουσας. Το απόγευμα το Λύκειο των Ελληνίδων Λονδίνου μαζί με το Ελληνικό Κέντρο μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο «Ελληνικό Κέντρο». Η δραστηριότητά τους, η φιλοπατρία που χαρακτηρίζει τον απόδημο Ελληνισμό και η φιλοξενία τους μας συγκίνησε ιδιαιτέρως.
Η δεύτερη μέρα μας χάρισε μοναδικές εμπειρίες. Το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε μια ώρα νωρίτερα τις Πύλες του για να δοθεί η ευκαιρία στους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη να απολαύσουν την έκθεση! Οι δύο βασικοί συντελεστές της η κ. Εβίτα Αράπογλου από την Πινακοθήκη Λεβέντη και ο κ. Ian Collins από Craxton Estate, μας έκαναν την τιμή να μας ξεναγήσουν στα εντυπωσιακά εκθέματα. Η έκθεση αυτή εκτιμήθηκε από τους Times του Λονδίνου με τέσσερα αστέρια!
Στη συνέχεια ζήσαμε τη μεγάλη συγκίνηση να θαυμάσουμε τα Παρθενώνια γλυπτά, τα υπέροχα Φειδιακά έργα, που θεωρούνται τα τελειότερα γλυπτά που έπλασε ποτέ ανθρώπινο χέρι. Η γράφουσα είχε την τιμή και το προνόμιο να ξεναγήσει στα απαράμιλλα δημιουργήματα της αθηναϊκής ακμής. Αναχωρήσαμε από το Βρετανικό Μουσείο ευχόμενοι να αξιωθούμε να τα χαρούμε στην θέση που τους ανήκει, στην Αθήνα…
Προς το μεσημέρι επισκεφθήκαμε την Tate Modern Gallery, όπου χαρήκαμε δύο εξαιρετικές περιοδικές εκθέσεις, «Modigliani» και «Picasso 1932».

Το βραδάκι βιώσαμε μια μοναδική εμπειρία στο σπίτι-εργαστήριο του John Craxton, στο αριστοκρατικό Hampstead. Η ανηψιά του ζωγράφου κα Jane Craxton μας δεξιώθηκε μέσα στο ωραίο καλλιτεχνικό περιβάλλον του φιλόξενου αρχοντικού με πλούσια εκλεκτά εδέσματα και με τους μαγικούς ήχους πιάνου από τον κ. Philip Gammon, διάσημο Λονδρέζο πιανίστα. Η Πρόεδρός μας κ. Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες και τους συντελεστές της έκθεσης εκπροσωπώντας το εξηντάχρονο Σωματείο μας και το Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας συμβολικά δώρα. Επίσης η γράφουσα τους προσέφερε βιβλία της για την ιστορία των αθηναϊκών μνημείων στην αγγλική γλώσσα. Ήταν μια βραδιά αξέχαστη με χρώματα, ήχους, γεύσεις και μνήμες αλησμόνητες!

Ακολούθησαν μέρες όμορφες, μεστές πνευματικής εγρήγορσης και ψυχικής αγαλλίασης, με επισκέψεις σε χώρους ιστορικούς όπως, στην παλαιότατη Πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης, το γραφικό χωριό Stratford Upon Avon και το σπίτι του William Shakespeare, καθώς και το κάστρο-ανάκτορο του Windsor. Για το κάστρο μας μίλησε ο κ. Νίκος Βασιλάτος, ειδικός επί της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, εξηγώντας την ιστορία και την σπουδαιότητα του οχυρωμένου Ανακτόρου.

Όσοι Φίλες και Φίλοι συμμετείχαν στην εξόρμηση στο Λονδίνο μας διαβεβαίωσαν ότι,  ήταν από τα πλέον ενδιαφέροντα ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει το Σωματείο.

Και εις άλλα καλλίτερα με υγεία!

Άρτεμις Σκουμπουρδή