17/05/2019

Περίπατος με ξενάγηση στο λόφο του Αρδηττού

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, το πρωί στις 10.00 μια πολυπληθής ομάδα Φίλων πραγματοποίησε περίπατο με ξενάγηση από το λόφο του Αρδηττού, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο κατάφυτος λόφος Αρδηττού βρίσκεται ανατολικά του Ιλισού και αντικρυστά από τον Λόφο Άγρας, με το Παναθηναϊκό Στάδιο να βρίσκεται ανάμεσα, στους πρόποδες των δύο. Στη κορυφή του εν λόγω λόφου συναντήσαμε τα λείψανα μικρού ναού προς τιμή της θεάς Τύχης ενώ εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Ηρώδη του Αττικού. Η ανάβαση στον Αρδηττό ,με τα ανηφορικά μονοπάτια ανάμεσα στα πεύκα ήταν μια θαυμάσια εμπειρία η οποία σε ανταμείβει με την απόλαυση της φύσης και την μοναδική θέα προς την πόλη από τον Παναθηναϊκό Στάδιο, Λυκαβηττό έως και την Ακρόπολη. Συναντήσαμε την είσοδο ενός καταφύγιου, από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο καθώς μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των Ελλήνων Ολυμπιονικών , στην είσοδο του Λόφου.
Στη συνέχεια περάσαμε απέναντι στο χώρο του Ζαππείου. Το Ζάππειο είναι πράγματι ιδανικό μέρος για περπάτημα και χαλάρωση . Στον κήπο του Ζαππείου φιλοξενείται ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο αντανακλάται στα αγάλματα που διακοσμούν τον περίβολο του ανάμεσά τους ο Ξυλοθραύστης και ο Μικρός Θεριστής του Δ. Φιλιππότη , ο Σάτυρος του Γ. Δημητριάδη και ο Ο Λόρδος Βύρων, των Henri Michel Antoine Chapu, και Λάζαρου Σώχου.
Το Ζάππειο μέγαρο, το οποίο και επισκεφθήκαμε , κυριαρχεί στον χώρο, ανεγέρθηκε τον 19ο αιώνα και υπήρξε το πρώτο κτίριο παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών αναγκών. Επισκεφθήκαμε επίσης τον ραδιοθάλαμο της τότε ΕΙΡ, στο υπόγειο του Ζαππείου μεγάρου.
Η ξενάγηση των Φίλων έγινε από τον κ. Δημήτρη Νικολάου , Γεωπόνο του Ζαππείου και ήταν πραγματικά εξαιρετική και εξαντλητική (2,5 ώρες!). Το ευχαριστούμε θερμά.

Τους Φίλους συνόδεψε ο Γιώργος Πισιμίσης.