15/11/2022 έως 23/11/2022

Πολυήμερη εκδρομή εξωτερικού: Η Αίγυπτος των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων

Τρίτη 15 – Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

(8 νύχτες, 9 ημέρες)

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ, ΡΩΜΑΪΚΩΝ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΔΕΛΤΑ ΝΕΙΛΟΥ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΝΑ)

Μετά από αναγκαστική παύση τριών ετών, οι Φίλοι επαναλαμβάνουν το πρόγραμμα των πολυήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό. Η νέα αρχή γίνεται με την Αίγυπτο, τη χώρα όπου μεγαλούργησε ο ελληνισμός ― και ένα από τα επιφανέστερα τέκνα του, ο δικός μας Αντώνης Μπενάκης, με την οικογένειά του― επί αιώνες, σε κάθε έκφανση της οικονομίας, του πολιτισμού, της θρησκείας. Για την πληρέστερη γνωριμία μας με αυτή την όψη της εμβληματικής μεσογειακής  χώρας επιλέξαμε να επισκεφθούμε το Νοέμβριο το βόρειο τμήμα της (Κάτω Αίγυπτο) και τη χερσόνησο του Σινά, καλύπτοντας το χρονικό φάσμα από την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου (332 π.Χ.) ως το τέλος της βυζαντινής κυριαρχίας (642 μ.Χ.), καθώς και την πολύπλευρη δράση του νεώτερου Αιγυπτιώτη ελληνισμού, από το 19ο αιώνα ως σήμερα. Ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2023, θα συμπληρωθεί η εμπειρία με το ταξίδι στην Άνω Αίγυπτο, ώστε να απολαύσουμε τα επιτεύγματα της φαραωνικής και της ισλαμικής περιόδου.

Συνοδός και ειδικός ομιλητής ο κ. Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Τρίτη 15/11: ΑΘΗΝΑ – ΚΑΪΡΟ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Συνάντηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 14:00 και πτήση για Κάιρο στις 16:00. Μετάβαση στην Αλεξάνδρεια και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο.

Τετάρτη 16/11: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Μετά το πρωινό πρώτη γνωριμία με τη θρυλική πόλη μέσω της ξενάγησης στο Ελληνορρωμαϊκό μουσείο

[εφ’ όσον έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία], τα εκθέματα του οποίου προβάλλουν την ιστορία της από την ίδρυσή της το 331 π.Χ. ως την αραβική κατάκτηση το 642 μ.Χ. Στη συνέχεια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Kom el Dikka, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως το κέντρο της πόλης των ρωμαϊκών χρόνων: θέατρο, συγκρότημα λουτρών, δύο μεταγενέστερες νεκροπόλεις, τμήμα του αστικού ιστού, συγκρότημα «φιλοσοφικών σχολών». Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Κωνσταντίνου Καβάφη, όπου αναβιώνει πλήρως η εποχή που ζούσε ο μέγας ποιητής σε αυτό ως το θάνατό του 1933 και στην έδρα του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, τη μονή του οσίου Σάββα. Γεύμα στον ιστορικό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο, βάση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1909. Το απόγευμα περίπατος στην περίφημη Corniche, την παραλία του ανατολικού λιμένα της πόλης, και το οχυρό του Qait bey που κτίστηκε το 15ο αι. στο δυτικό άκρο της, στη θέση του Φάρου της Αλεξανδρείας.

Πέμπτη 17/11: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Μετά το πρωινό ξενάγηση στη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, το εντυπωσιακό συγκρότημα που εκπροσωπεί το σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, διαθέτοντας εκτός των εκατομμυρίων τόμων, 12 ερευνητικά κέντρα, πλανητάριο, κέντρα τεχνών, 4 μουσεία, 16 μόνιμες εκθέσεις, αίθουσες προσωρινών εκθέσεων. Επίσκεψη στο Ελληνικό Τετράγωνο στο Shatby το κέντρο άλλοτε της ανθούσας ελληνικής παροικίας ―όπου το περίφημο Αβερώφειο Γυμνάσιο, η Σαλβάγειος Εμπορική Σχολή (σήμ. “Τοσιτσαίο– Πρατσίκειο” Δημοτικό Σχολείο), το Ελληνικό Προξενείο, το Μπενάκειο Οικονομικό Συσσίτιο, ευαγή ιδρύματα και αθλητικές εγκαταστάσεις ―, καθώς και στα παρακείμενα κοιμητήρια της Ελληνικής Κοινότητας, όπου οι τάφοι επιφανών οικογενειών (Μπενάκη, Σαλβάγου, Καζούλη, Ροδοκανάκη, Ράλλη, Αβέρωφ, Καβάφη, Κότσικα, Ζερβουδάκη) κοσμημένοι με έξοχα έργα γλυπτικής, αλλά και ηρώο για τους 100 Έλληνες ικάρους που έχασαν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετάβαση στην ελληνιστική νεκρόπολη του Shatby, όπου αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες ταφές ―ορισμένες εκ των οποίων ασύλλητες, με πλούσια κτερίσματα― και ξενάγηση από το Δρα Κυριάκο Σαββόπουλο, μεταδιδακτορικό ερευνητή στην Οξφόρδη, υπεύθυνο για τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Παρασκευή 18/11: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Μετά το πρωινό επίσκεψη στον ορθόδοξο καθεδρικό της πόλης, το ναό του Ευαγγελισμού (1856) και στο χώρο του Σεραπείου, του μεγαλύτερου ελληνιστικού ιερού της Αλεξάνδρειας, αφιερωμένου στην ελληνοαιγυπτιακή θεότητα του Σαράπιδος, έργο του Πτολεμαίου Γ’ Ευεργέτου (β’ ήμ. 3ου αι. π.Χ.), στο οποίο ανήκε ο κίονας που ανήγειρε ο Διοκλητιανός («κίονας του Πομπηίου»). Στη συνέχεια ξενάγηση στο εντυπωσιακό υπόγειο κοιμητήριο Kom el Shoqafa, εξαιρετικό δείγμα συγκρητισμού θρησκειών και συνδυασμού της τέχνης Ελλήνων, Ρωμαίων και Αιγυπτίων, που χρησιμοποιήθηκε από τα τέλη του 1ου ως τον 4ο αι. μ.Χ. Μετάβαση στο ανάκτορο της πριγκήπισσας Fatema El Zahraa στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Βασιλικών Κοσμημάτων (περιλαμβάνει τα κοσμήματα του στέμματος και της δυναστείας του Mohamed Ali, πίνακες, έργα μικροτεχνίας που ανήκαν στις συλλογές της τελευταίας δυναστείας της Αιγύπτου) και στη Μοντάζα, όπου το άλλοτε θερινό ανάκτορο των βασιλέων της Αιγύπτου, εκλεκτικιστικό κτίσμα που περιβάλλεται από εξαιρετικά εκτεταμένους κήπους.

Σάββατο 19/11: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΡΟΖΕΤΤΑ – ΔΑΜΙΕΤΤΑ – ΠΟΡΤ ΣΑΪΝΤ – ΙΣΜΑΗΛΙΑ

Αναχώρηση για τη Ροζέττα (σημ. Rashid), κτισμένη στην έξοδο προς τη Μεσόγειο του δυτικού βραχίονα του Νείλου, όπου ανακαλύφθηκε η περίφημη στήλη που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής. Γνωριμία με τον αρχιτεκτονικό πλούτο της κοσμοπολίτικης πόλης και με το μουσείο της, όπου αναδεικνύεται η ιστορία, ο καθημερινός βίος και οι τέχνες που άνθησαν στην πόλη από το 16ο ως τις αρχές του 19ου αι. Μετάβαση στη Δαμιέττα, που ελέγχει τον ανατολικό βραχίονα του δέλτα του ποταμού, ανά τους αιώνες μήλον της έριδος μεταξύ των κατόχων της Αιγύπτου και ποικίλων εισβολέων. Στη συνέχεια επίσκεψη σε δύο πόλεις με ανθηρή άλλοτε ελληνική παροικία, που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, το 1859 και το 1863 αντιστοίχως: το Πορτ Σάιντ και την Ισμαηλία, έδρα του φορέα διαχείρισης της διώρυγας στις όχθες της λίμνης Timsah.

Κυριακή 20/11: ΙΣΜΑΗΛΙΑ – ΟΑΣΗ ΦΑΡΑΝ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΝΑ (Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)

Μετά το πρωινό επίσκεψη στο Μουσείο της Ισμαηλίας, όπου εκτίθενται τα ευρήματα από τη διάνοιξη της διώρυγας, τα οποία φτάνουν ως τους πρώιμους ισλαμικούς χρόνους. Αναχώρηση για τη χερσόνησο του Σινά και επίσκεψη στη γυναικεία μονή της Φαράν στην ομώνυμη όαση, σε μικρή απόσταση από το σημαντικό κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο ομώνυμο αστικό κέντρο. Άφιξη στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

Δευτέρα 21/11: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΝΑ (Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)

Μετά το πρωινό είσοδος στη μονή της Αγίας Αικατερίνης και ξενάγηση στον ανεκτίμητο πνευματικό και υλικό θησαυρό που διαφυλάττει επί 15 αιώνες: στο καθολικό (όπου το περίφημο ψηφιδωτό της Μεταμορφώσεως και οι ξύλινες θύρες της αρχικής κατασκευής του 6ου αι.) και τα παρεκκλήσια, στα τείχη, στο σκευοφυλάκιο (όπου εκτίθενται οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες από τη μοναδική στον κόσμο συλλογή με αδιάσπαστη συνέχεια από την εποχή του Ιουστινιανού και εξής, καθώς και ενδεικτικοί χειρόγραφοι κώδικες και έγγραφα, λειτουργικά σκεύη, άμφια). Δια νυκτέρευση στον ξενώνα της μονής.

Τρίτη 22/11: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΝΑ (ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ) – ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ – ΚΑΪΡΟ

Έγερση τις πρώτες πρωινές ώρες (για όσους το επιθυμούν) και άνοδος στην Αγία Κορυφή για τη μοναδικής ομορφιάς ανατολή του ηλίου από το θεοβάδιστο όρος Σινά. Επιστροφή στη Μονή και συνάντηση με την υπόλοιπη ομάδα. Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Sharm el Sheikh για κρουαζιέρα με ειδικώς διαμορφωμένο πλοιάριο/υποβρύχιο και παρατήρηση του κοραλλιογενούς υφάλου της Ερυθράς Θαλάσσης. Μεταφορά στο τοπικό αεροδρόμιο, πτήση για Κάιρο και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου.

Τετάρτη 23/11: ΚΑΪΡΟ – ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό, αναχωρούμε για την Αθήνα.

Κόστος συμμετοχής:

Μέλη Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη»:  Δίκλινο           € 1.950 κατ’ άτομο

Μονόκλινο    € 2.350

**Επιβάρυνση για μη μέλη: €30 επιπλέον (€1.980 κατ’ άτομο σε δίκλινο, + €400 μονόκλινο)

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Αεροπορικά εισιτήρια με Egypt Air Αθήνα – Κάιρο – Αθήνα
 • 1 εσωτερική πτήση με Egypt Air Σαρμ Ελ Σέιχ –  Κάιρο
 • Όλοι οι φόροι αεροδρομίων
 • Μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν καθημερινώς όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • 4 διανυκτερεύσεις στο Helnan Palestine 5* στην Αλεξάνδρεια
 • 1 διανυκτέρευση στο Mercure Ismailia Forsan Island Hotel 4* στην Iσμαηλία
 • 1 διανυκτέρευση στο Morgenland έξω από τη Μονή της Αγ. Αικατερίνης
 • 1 διανυκτέρευση στη Μονή Αγ. Αικατερίνης (Ξενώνας Μονής)
 • 1 διανυκτέρευση στο Le Meridien 5* στο Κάιρο (αεροδρόμιο)
 • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία (εκτός από τις 16/11 λόγω γεύματος στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο)
 • 1 γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο στην Αλεξάνδρεια (16/11)
 • Είσοδοι σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος
 • Κρουαζιέρα με ειδικά διαμορφωμένο πλοιάριο/υποβρύχιο στο Σαρμ Ελ Σέιχ
 • Τοπικοί εξουσιοδοτημένοι ξεναγοί
 • Έξοδα βίζας
 • Ασύρματο σύστημα ξενάγησης καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
 • Συνοδός/αρχηγός του Ταξιδιωτικού Γραφείου Μάργαρης (Δημήτρης Μάργαρης)
 • Αχθοφορικά (1 βαλίτσα κατ’ άτομο + μία χειραποσκευή)
 • Ταξιδιωτικό υλικό για την εκδρομή
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Επιπρόσθετη ασφάλεια ατυχημάτων με Interamerican με καλύψεις COVID-19
 • Φ.Π.Α.

ΔΙΑΜΟΝΗ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (15 – 19 NOE): HELNAN PALESTINE 5*

http://www.helnan.com/

ΙΣΜΑΗΛΙΑ (19 – 20 NOE): MERCURE ISMAILIA FORSAN ISLAND HOTEL 4* SUP

https://all.accor.com/hotel/3006/index.en.shtml

AΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (20 – 21 ΝΟΕ): ECO LODGE MORGENLAND

http://www.morgenland-village.net/

AΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (21 – 22 NOE): ΞΕΝΩΝΑΣ ΜΟΝΗΣ

https://www.sinaimonastery.com/index.php/el/

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ KAΪΡΟΥ (22 – 23 ΝΟΕ): LE MERIDIEN CAIRO HOTEL 5*

https://www.marriott.com/en-us/hotels/caiam-le-meridien-cairo-airport/

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ :

15/11: Αθήνα – Κάιρο:                    MS 748     16.00 – 17.50

23/11: Κάιρο – Αθήνα:                   MS 747     10.35 – 12.30

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ:

22/11: Σαρμ Ελ Σέιχ – Κάιρο:            MS 29       20.10 – 21.10

Δηλώσεις συμμετοχής με τη λήψη του προγράμματος στο Ταξιδιωτικό Γραφείο Μάργαρης, Πανεπιστημίου 59 & Εμ. Μπενάκη (στοά ΦΙΞ), 3ος όρ., τηλ. 210-3215349, 210-3248947 –  email:  info@margaristravel.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 • Η συμμετοχή επικυρώνεται μόνο με προκαταβολή (500€)
 • Η εξόφληση της εκδρομής πρέπει να γίνει μέχρι τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου
 • Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να εξοφληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις
 • Θα τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα μέτρα σχετικά με τον COVID-19
 • Το πρόγραμμα μπορεί κατά την εφαρμογή του να υποστεί μεταβολές ή τροποποιήσεις