19/10/2021

Έκθεση “1821 Πριν και Μετά” στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Σήμερα 19 Οκτωβρίου ήταν η τρίτη και τελευταία επίσκεψη των Φίλων στην εξαιρετική μάλλον στη μοναδική έκθεση, που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138.

«1821 Πριν και Μετά» είναι μια αποκάλυψη στα μάτια του επισκέπτη, τον εντυπωσιάζει κατά τέτοιο τρόπο, που δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει τη σειρά των εκθεμάτων, θέλει να τα δει όλα αμέσως γρήγορα με μια ματιά, αλλά να μη του ξεφύγει και τίποτα! Ο πλούτος, η ομορφιά και η ποικιλία αυτών των εκθεμάτων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται είναι μοναδικός και προκλητικός. Τα αντικείμενα είναι 1.200, όπως μας είπε η Δρ. Μαρία Δημητριάδου, Υπεύθυνη των Αρχειακών Συλλογών των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, η οποία μας πρόσφερε μια δίωρη υπέροχη ξενάγηση στους τρείς μαγικούς ορόφους του κτηρίου, εσύ όμως νομίζεις ότι είναι χιλιάδες!!!

Στους πραγματικούς θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη προστέθηκαν και άλλοι, οι οποίοι ήλθαν από τις Τράπεζες Ελλάδος, Εθνική και Alpha, καθώς και από το Μουσείο του Λούβρου, την Αγγλική Πρεσβεία στην Αθήνα και από ιδιωτικές αξιόλογες συλλογές.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μπενάκη για το εγχείρημα, τους συντελεστάς για την πραγματοποίησή του και την κυρία Δημητριάδου για την άψογη παρουσίασή του σ’ εμάς.

Εφύγαμε ενθουσιασμένοι, αλλά με το συναίσθημα ότι δεν τα είδαμε όλα, ότι έχουμε κενά, πρέπει να ξαναπάμε οπωσδήποτε! Σύντομα βεβαίως, διότι δυστυχώς τελειώνει στις 7/11/21.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου